Film

Skribent

Alexander Kardelo

4 juli 2023 | 12:00

Därför är Indiana Jones son inte med i "The Dial of Destiny"

James Mangold valde att göra sin uppföljare utan Shia LaBeoufs karaktär Mutt - nu förklarar han orsaken.
När den fjärde filmen om äventyrslystne arkeologen Indiana Jones släpptes år 2008, fick han sällskap av Mutt - en son som han inte kände till. Shia LaBeouf spelade den kaxige grabben som fick hänga vid Harrison Fords sida genom "Indiana Jones och kristalldödskallens rike" och avslöja utomjordiska hemligheter.
 
I den bioaktuella femte filmen, "Indiana Jones and the Dial of Destiny", får vi dock veta att Mutt har dött i Vietnamkriget.
 
Regissören James Mangold förklarar för Variety att det gav hans film en emotionell tyngd. Vi möter en äldre Indy som har förlorat allt och alla, och är ensam på ålderns höst. Han försäkrar också om att beslutet inte beror på att Shia LaBeouf har blivit en besvärlig jävel:
 
- Det har inte att göra med några tidigare intriger på filmer jag inte var inblandad i, säger Mangold.
 
- Antingen gör man en film helt om de två, eller så får man hitta ett sätt att göra det utan Mutt. Han var en alltför viktig spelare i den förra filmen för att man ska låtsas som om han inte finns. Jag tyckte inte att det funkade så bra i förra filmen. Jag valde en annan riktning som för mig kändes mer intressant.
 
 
Det dröjde inte många år efter att "Kristalldödskallens rike" haft premiär innan Shia LaBeouf började uttala sig kritiskt om filmen, med kängor även mot regissören Steven Spielberg. Skådespelaren har sedan dess tagit avstånd från storfilmer, så att han inte skulle medverka i femte "Indiana Jones" var nästan solklart.
 
Vad tyckte ni om LaBeoufs karaktär Mutt? Hade ni velat se mer av honom?
| 4 juli 2023 12:00 |