Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

21 oktober 2023 | 11:30

Kompositören Danny Elfman stäms för sexuella övergrepp - igen

Danny Elfman, oscarsnominerad kompositör och Tim Burtons parhäst, stäms för sexuella trakasserier. Och det är inte första gången.
Danny Elfman är förmodligen en av de mer kända filmkompositörerna i Hollywood, med bland annat Tim Burtons "Batman", Sam Raimis "Spider-Man" och Henry Selicks "Nightmare Before Christmas" på sitt långa CV. Han anklagas, och stäms, nu för sexuella övergrepp av icke namngiven 47-årig kvinna.
 
The Hollywood Reporter berättar att de träffades 1997, när kvinnan var en 21-årig student på New York Film Acadamey, och Danny Elfman var 47. Enligt stämningen började han bjuda in henne på filmrelaterade evenemang, och behandlade henne som "en rådgivare och en skyddsling". Men när de umgicks ensamma klädde han ofta av sig naken, och på grund av hans status i branschen vågade hon inte protestera. Senare ska Danny Elfman ha medgett att han utförde sexuella handlingar när kvinnan sov bredvid honom.
 
Trakasserierna sägs ha pågått under en femårsperiod.
 
Det är som sagt var inte första gången han stäms för något sådant. 2018 nådde Elfman en förlikning med en annan kompostitör, Nomi Abadi, som anklagade honom för ett liknande beteende mellan 2015 och 2017. Förlikningen inkluderade ett sekretessavtal men allt blev offentligt tidigare i år, efter att han vägrat betala ut pengar till en organisation som arbetar mot sexuella övergrepp och andra former av trakasserier mot kvinnliga kompositörer.
 
Via en talesperson nekar Danny Elfman till allt:
 
- Anklagelserna som riktats mot Mr. Elfman är grundlösa och absurda. Hans juridiska team utvärderar alla alternativ och han kommer kraftfullt att försvara sig i domstol.
 
Vad tror du om de nya anklagelserna mot Danny Elfman?
| 21 oktober 2023 11:30 |