Film

Skribent

Viktor Eriksson

27 februari 2024 | 18:30

Christopher Nolan avslöjar filmrepliken som fortsätter att plåga honom

“Ju fler år som går efter filmen så upplever jag det som mer och mer sant.”
“Oppenheimer”-regissören Christopher Nolan avslöjar i en ny intervju med Deadline att av alla filmer som han gjort, så finns det en replik från en av dem som fortsätter att plåga honom än idag.
 
– Jag plågas av en replik från “The Dark Knight” och jag plågas av den för att jag inte skrev den, säger Christopher Nolan och fortsätter.
 
– Min bror (Jonathan Nolan) skrev den. Det knäcker mig, för det är den repliken som jag känner starkast. Och vid tillfället förstod jag den inte ens.
 
Repliken är “You either die a hero or you live long enough to become the villain”. Eller på svenska ungefär “Du dör antingen som en hjälte eller lever tills dess att du märker att du själv blivit skurken”.
 
– Jag läste den i utkastet och tänkte “Jaha, okej jag behåller den men jag fattar inte vad det betyder. Är det verkligen en grej?” Och sen ju fler år som går efter filmen så upplever jag det som mer och mer sant. I den här historien (“Oppenheimer”) är det definitivt så. Bygg upp dem, riv ner dem. Det är så vi behandlar människor.
 
| 27 februari 2024 18:30 |