Film

Skribent

Thomas Linnaeus

26 oktober 2023 | 08:30

Låt rasismen vara kvar i James Bond - om du frågar Brian Cox

Skådespelaren som snart medverkar i “007: Road To A Million” på Prime Video, vill inte att böckerna om den brittiska agenten ska ändras alls.
“Succession”-skådisen Brian Cox, som inom kort syns i realityserien “007: Road To A Million”, vill inte att vi ändrar på James Bond, berättar han i en ny intervju med RadioTimes.
 
Han får frågan om det är acceptabelt att de äldre filmerna med åldrat språkbruk fortfarande sänds på TV:
 
- Ja, jag tycker att det är OK... För det är det enda sättet vi kan förstå vilka vi är är genom att erkänna vår historia.
 
Samtidigt ger han en känga åt konservativa ledare som varit aktuella de senaste åren:
 
- Titta vad som händer i världen idag: om vi hade haft en verklig känsla för vilka vi är, skulle vi inte ha haft den idiotiska clownen från Eton [Boris Johnson] eller Pink Pinocchio [Donald Trump] eller Borsch and Tears [Vladimir Putin].
 
 
Tidigare år rapporterades det om att bokförlaget bakom James Bond-böckerna, valt att revidera originaltexterna. Rasistiska och nedlåtande uttryck har försvunnit och i början av varje bok finns upplysningen: "Den här boken skrevs i en tid då termer och attityder som kan uppfattas som stötande av moderna läsare var vanliga.”
 
Författaren bakom böckerna, Ian Fleming, använde n-ordet genomgående i berättelserna. I nya utgåvorna har ordet istället blivit utbytt mot svart man, eller försvunnit helt.
 
Avslutningsvis jämför Cox den brittiska agenten med klassisk litteratur:
 
- Vi ändrar inte på Shakespeare; vi borde inte ändra på James Bond.
| 26 oktober 2023 08:30 |