Film

Skribent

Paul Dakwar

31 december 2023 | 20:00

Börja inte 2024 utan att ha sett den här filmen

Flera fantastiska filmer föll under radarn 2023. En av de är den sevärda coming-of-age-filmen “Are You There God? It’s Me, Margaret”
Flera av filmälskarnas favoritfilmer under 2023 föll under radarn. “The First Slam Dunk”, “Blackberry” och “Are You There God? It's Me, Margaret” är några exempel. Dessa är även de tre högst rankade filmerna på Rotten Tomatoes årliga lista på bästa filmer,  men ingen av dessa filmer fick särskilt mycket uppmärksamhet eller intäkter när de släpptes.
 
Det vore därför synd om man under 2024 lämnar dessa filmer bakom sig. Särskilt just “Are You There God? It’s Me Margaret”. Filmen är wholesome, känslosam äkta och rolig, och talar till nästan varje individ på en alldeles personlig nivå.
 
Filmen är baserad på boken med samma namn som publicerades på 70-talet, och därför utspelar sig filmen under samma era. Den handlar om Margaret Simon, en tolvårig flicka som ställer frågor om sin identitet, vänskap, och pubertet. En slags existentiell kris som uppstår när verkligheten blir mer påtaglig. Hon har en unik, om än vänskaplig relation med Gud, och för ofta privata samtal med honom om sina tvivel och osäkerheter. Berättelsen skildrar hennes upplevelser när hon går igenom förändringar, som att flytta till en ny plats och puberteten, samtidigt som hon utforskar de sociala och känslomässiga utmaningarna som följer med tonåren.
 
I mångt och mycket är den en typisk coming-of-age-film. Men dess unika aspekter ligger i berättelsen, som trots att den kretsar kring en tolvåring ändå lyckas vara universellt berörande och relaterbar för alla, och i hur berättelsen skildras med humor, äkthet och värme. En alldeles särskild styrka är inte minst de helt förbluffande rollprestationerna. Abby Rider Fortson (som också spelade dottern Cassie i “Ant-Man”filmerna) spelar tolvåriga Margaret. Med glimten i ögat gör hon en helt makalös insats som en ung person går igenom stora förändringar i övergångsfasen mellan barn och tonåring. Likaså Rachel McAdams och Benny Safdie, som spelar Margarets föräldrar. De lyckas porträttera väldigt relaterbara människor som också måste handskas med dessa förändringar.
 
“Are You There God? It’s Me Margaret” är bland de bästa filmerna som släppts under 2023, och den har utan tvekan förtjänat sin plats bland de högst rankade filmerna under året.
 
Vilka är dina favoriter från 2023?
 
| 31 december 2023 20:00 |