Film

Skribent

Andreas Samuelson

17 februari 2024 | 08:00

Bonnie Wright fyller 33 år - det gör Harry Potter-Ginny idag

Hon var Ginny Weasley, Rons syster och Harry Potters kärleksintresse i alla åtta filmerna. Idag fyller Bonnie Wright 33 år och är fortfarande aktiv inom film.
Liksom många av sina motspelare filmdebuterade Bonnie Wright, då tio år gammal, i ”Harry Potter och de vises sten” (2001). Hon spelade rollen som Ginny Weasley i alla åtta filmerna fram till den sista, ”Harry Potter och dödsrelikerna – Del 2” (2011) som slutade med att hon skaffa familj med titelhjälten.
 
 
Men den brittiska skådespelaren har gjort andra roller i film och TV. Bland annat spelade hon en ung Agatha Christie i TV-filmen ”Agatha Christie: A Life in Pictures” (2004), en ung kirurg i science fiction-rullen ”After the Dark” (2013) och huvudrollen i familjemysteriet ”Who Killed Nelson Nutmeg?” (2015).
 
Hon har även spelat på teaterscenen och tagit examen i film från London College of Communication. Hon startade sitt egna produktionsbolag BonBonLumiere och har gjort flera kortfilmer, bland annat med Harry Potter-motspelarna David Thewlis, Christian Coulson och Jason Isaacs. Hon har även regisserat musikvideos för Sophie Lowe, Pete Yorn och Scarlett Johansson.
 
Hon har även extraknäckt som modell och engagerat sig som miljöaktivist. Bland annat har hon anslutit sig till Greenpeaces kamp mot plastavfall och rest till Guatemala som ambassadör för Rainforest Alliance. Hon har även varit ambassadör för Harry Potter-författaren J.K. Rowlings barnorganisation Lumos. Efter Rowlings ökända tweets om transpersoner uttryckte dock Wright sitt stöd för dessa.
 
 
Hon har i efterhand uttryckt besvikelse och missnöje över Ginnys brist på speltid i filmerna:
 
- Jag känner definitivt att det fanns en oro för att prestera och göra det bästa som min karaktär byggde upp, till exempel som, 'Åh herregud, kommer jag att göra rättvisa åt den här karaktären som folk älskar?' Så det var alltid svårt att göra, speciellt när, oundvikligen, många av scenerna för varje karaktär hackades ner från boken till filmen. Så du hade inte riktigt så mycket att visa i filmen, berättade hon för Variety.
 
Du kan följa henne på hennes Instagram-konto @thisisbwright:
 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BRIDES (@brides)

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BONNIE WRIGHT (@thisisbwright)

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BONNIE WRIGHT (@thisisbwright)

 
 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by BONNIE WRIGHT (@thisisbwright)

 
Grattis på 33-årsdagen, Bonnie Wright!
| 17 februari 2024 08:00 |