Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

11 december 2023 | 08:00

Biografen Skandia är räddad - Stockholms filmfestival tar över kontraktet

Stellan Skarsgård och Ethan Hawke kan andas ut! Filmfestivalens kampanj för att ta över Skandia har lyckats, och man planerar öppna upp i februari nästa år.
I höstas fyllde den vackra biograf Skandia 100 år. Inte lågt därefter blev det klart att nuvarande hyresgästen Filmstaden tänkte säga upp kontraktet och lägga ner biografen vid årskiftet. Detta blev startskottet för Stockholm filmfestivals crowdfunding-kampanj med målet att ta över Skandia och driva vidare i egen regi. I kampanjen tog man hjälp av bland annat Stellan Skarsgård och Ethan Hawke för att föra fram sitt budskap.
 
Och nu är alltså Skandia officiellt räddad. Med hjälp av insamlingskampanjen kan man nu börja köpa in teknik och rusta upp. Planen är att åter öppna i början av februari 2024.
 
I ett pressmeddelande säger filmfestivalens producent Dharma Garde Palme:
 
- Det är en ära att få driva en klenod som Skandia och vi känner oss mycket ödmjuka inför uppgiften. Här har Stockholms filmfestival visat film i mer än 30 år och filmstjärnor och filmskapare från hela världen har visat sina verk för en entusiastisk publik. Skandia skulle kunna bli en ny nationalscen för filmen. Vi vill öppna upp Skandia för allmänheten igen och hoppas på stöd från offentliga instanser och näringsliv.
 
Stockholms filmfestival har i många år hållt sina galapremiärer i Skandias vackra foajéer. Under åren har filmpersonligheter som Quentin Tarantino, Francis Ford Coppola, Uma Thurman, David Lynch, Willem Dafoe, Wong Kar-wai, Susan Sarandon, Lauren Bacall, Ethan Hawke med flera mottagit filmpriser och visat sina filmer på Skandia.
 
Även om Skandia är räddad så är crowfunding-kampanjen inte över, det går fortfarande bra att bidra för att hjälpa Stockholms filmfestival nå sina mål om vad man vill göra med och för den historiska biografen på Drottninggatan. 
| 11 december 2023 08:00 |