EXLUSIVT

Skribent

Annika Andersson

26 april 2024 | 08:00

Bill Skarsgård hyllades på "Boy Kills World"-premiären i New York - MovieZine var på plats

Festligt värre när "Boy Kills World" premiärvisades i NYC. Kvällens snackis? Bill Skarsgårds superkropp och martial arts-talanger. MovieZine rapporterar från röda mattan.
Regissören Moritz Mohr har all anledning att känna sig nöjd! Långfilmdebuten “Boy Kills World” hade precis biopremiär i New York och filmen imponerar med intensiva martial arts-scener. Premiären inleds med ett exklusivt röda mattan-mingel och stämningen är på topp!
 
Filmens essens påminner om ett videospel som utvecklats till film, men när jag får en pratstund med Mohr visar det sig att han varken kommer från en spelbakgrund eller låtit videospel inspirera “Boy Kills World”.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
“De var inte videospel som inspirerade mig utan alla de actionfilmer jag såg under åren jag jobbade i en videoaffär som tonåring. Jag blev ett stort filmfan under den tiden, och såg alla stora actionklassiker, Kung Fufilmer, och japanska samurajfilmer. De banade väg för den här.”
 
I centrum av filmen står Boy, spelad av Bill Skarsgård, vars familj mördats av den grymma Hilda Van Der Koy (Famke Janssen). En mystisk shaman (Yayan Ruhian) tar sig an Boy och tränar upp honom för att hämnas. Det leder till intensiva fightscener med en ytterst vältränad Skarsgård. Jag blir nyfiken på hur Mohr hittade just honom till huvudrollen?
 
“Jag tittade på "Det"-filmerna och filmen där han spelade Tom Hollands pappa ["The Devil All the Time"] med en sydamerikansk dialekt och en imponerande fysisk förmåga. En riktigt fin roll för honom, och det var den som gjorde att jag valde honom.”
 
Large d97049f4e5ada41dd52f3e531266fa63 screenshot 202024 04 24 20at 204.12.52 e2 80 afpm
 
Actionscenerna i “Boy Kills World” är spektakulära och det ser ut som Skarsgård står för det mesta själv utan hjälp av en stuntman. Kan det verkligen stämma? Jag frågar jag stuntkoordinatorn David Szatarsk:
 
“Han gjorde det mesta själv. Det var några saker han inte fick göra på grund av säkerhetsskäl, men mitt mål var att pusha honom så mycket som möjligt då han är en sådan fantastisk karaktärsskådespelare. Han kan bibehålla sitt skådespeleri under stuntrörelserna och det är ovanligt.”
 
Skarsgård spelar dessutom sin roll helt utan ord. Boy har gjorts både döv och stum men hans tankar förmedlas av en Jason Momoa-liknande inre röst (H. Jon Benjamin) som han lånat från barnårens besök på spelarkaden. Systern Mina (Quinn Copeland) står vid hans sida i fantasin som en liten hjälpreda, full av goda råd, fast han egentligen tror hon är död. Vi ser även namn som Andrew Koji, Jessica Rothe, Isaiah Mustafa, och Quinn Copeland i rollistan.
 
Large 64adc1b1a8dab2d1146fd281daaaac08 screenshot 202024 04 25 20at 201.27.50 e2 80 afpm
 
“Det tog oss 12 timmar att säga ja” skrattar producenterna Simon Swart och Wayne Fitzjohn entusiastiskt. “Vi är superstolta över resultatet. Det var ingen lätt film att göra. Konceptet ser lätt ut men att få det enhetliga slutresultatet vi ser nu var svårt.”
 
Som exempel nämner de svårigheten med att kombinera en obalanserad och naiv liten pojke men en såpass mycket äldre mans röst. Så var det därifrån videospelsidén kom, undrar jag? “Nej, den var nog där från starten. I första generationen var det en Marlboro Man, Sam Elliott-typ av röst. Men vi bedömde det så att den måste komma från en spelkaraktär.”
 
 
“Vi hade 19 månader att bygga upp ett fantastiskt fightingspel. Att få till rösten och koordinationen och dessa två parallella strömmar var svårt. Men vi lyckades och känner oss stolta.”
 
Producenterna fortsätter med att hylla Skarsgårds kampsports-talanger.“Vi var tvungna att stoppa honom från att göra stunts. Han ställde upp på allt. Han preparerade sina egna martial arts-stunts, sin kroppsträning, samt studerade gamla stumfilmer för att preparera inför sin ordlösa roll. Han kunder inte ha engagerat sig mer än han gjorde. Han var med i alla tagningar, i både första och andra filmteamens scheman, och gjorde allt utan att blinka."
 
Large d97049f4e5ada41dd52f3e531266fa63 famke
 
“Det finns inget tvivel om att världen har en ny actionhjälte!” avslutar de och skrattar åt kommentaren om hur vältränad han är; “Ja, tydligen helt godkänd av tjejerna”.
 
Boy som ung pojke spelas av tvillingarna Nicholas och Cameron Crovetti. De älskade att filma i Sydafrika och berättar att de fick åka på safari. “De flög ut oss en månad i förväg så vi kunde träna martial arts. Det var mycket att preparera med knivar och vapen.” Oj, knivar, undrar jag, vad sa er mamma om det? “Hon tyckte det var coolt. Kör på, sa hon,” skrattar pojkarna glatt.
 
Large d97049f4e5ada41dd52f3e531266fa63 nicholas cameron
 
Sist men inte minst fick MovieZine en Sverigehälsning från producenten Alex Lebovici. “Jag älskar era skådisar och alla talanger - vilket begåvat land ni har! Hoppas ni gillar filmen!”
 
"Boy Kills World" får svensk biopremiär 3 maj.
| 26 april 2024 08:00 |