Film

Skribent

MovieZine

16 december 2015 | 18:00

De 10 sämsta filmerna från 2015

En hel drös giganter föll tungt...
Nästan alla filmer på den här listan har någon gång i sin livscykel snuddat vid hype. Vissa mer, vissa mindre, men ändå en förväntan inför något som lovar gott. Vad som sedan gick fel är ofta ett mysterium, men tidsbrist, pengabrist eller gammal hederlig avsaknad av talang brukar vara med på ett hörn någonstans. Här listar vi de filmer som inte alls levde upp till förväntningarna under 2015 och listan är framtagen av våra recensenter och läsare.

Hugg in!

10. "San Andreas" - Den totala katastroffilmen




Det smäller ordentligt i Brad Peytons actionthriller, men inte ens Dwayne Johnson lyckas rädda den från total kollaps. Visst är det småkul när ett datoranimerat Kalifornien jämnas med grunden, men dialogen är mest komisk.

”Filmens problem blir tydligt först när dammet skingras och våra hjältar får för sig att börja prata med varandra. Vips så förvandlas en lovande orgie i total förintelse till en roadmovie med familjen Gaines med en rad av slitna klyschor serverade i följd (…) Nej, "San Andreas" slarvar bort ett hyfsat bra anslag genom den trista och förutsägbara handlingen och det nästan parodiskt sentimentala manuset”, skriver Nils Karlén i sin recension.

9. "Pan" - Fullkomlig pankaka




Den inte helt ocharmige Hugh Jackman som skurk i en berättelse om Peter Pans bakgrund? Vi lovades en storfilm ”av producenterna till Harry Potter” men fick en själlös blockbuster-wannabe vars målgrupp är högst oklar.

”Osäkert om någon kände ett stort behov av en påkostad prequel om Peter Pans förhistoria men här är den. Såvida du inte är ett stort fan av 3D-effekter, Buttericks-kostymer, whitewashing och en överspelande Garrett Hedlund så bör du hålla dig borta”, tycker Andreas Samuelson och ger en etta i betyg.


8. "Jupiter Ascending" - Platt fall för Wachowskis




Lana och Andy Wachowski gjorde en gång i tiden ”Matrix”. Det gör att vi förlåter dem snedsteg (”Matrix Reloaded”) efter snedsteg (”Matrix Revolutions”) efter snedsteg (”Speed Racer”)… Okej, ”Cloud Atlas” hade sina stunder och det har även ”Jupiter Ascending”. Lite som en tågkrasch som man inte kan slita ögonen från. 

”Filmens största problem – och den har en hel del – är att den tvärdör så fort den får för sig att fokusera på Jupiters trista familj, den supertorra kärleksstoryn mellan Mila Kunis och Channing Tatum eller när den försöker vara rolig. Gång på gång faller berättelsen platt på marken (…) Det är som om två 14-åringar fått en obegränsad budget och order om att göra en drömfilm av deras mest storslagna rollspelskampanj”, skrev Nils Karlén i sin recension.

7. "Mortdecai" - Titta, Johnny Depp som skojig gubbe igen




Är det inte död fågel på huvudet så är det piratskägg, och är det inte piratskägg så är det lustig mustasch. Kort innan han skrämde och imponerade som gangstern Bulger i ”Black Mass” smögs denna komediflopp ut på DVD, där vår skribent Andreas fick oturen att recensera:

”Johnny Depp, nu får det räcka. Hur vill du bli ihågkommen? När du fick oss att böla i “Edward Scissorhands”, fick oss att skratta i “Ed Wood” eller när du fick oss att sträcka oss efter skämskudden i skräp som “Mortdecai”? Här kommer ännu en spik i karriärkistan där Depp spelar en snurrig konsthandlare som hamnar på tokiga äventyr när han inte med genant brittiska tjatar om sin mustasch.”


6. "Fifty Shades of Grey" - Femtio fniss och ingen action




När den omtalade tantsnusk-romanen ”Femtio nyanser av honom” gick upp på bio var intresset på topp, men slaknade lika fort Christian låste in Ana i sexrummet där kemin var noll. Bäst att ta med skämskudde när det är dags för uppföljaren (för du vet ju att du kommer se den ändå.)

”Det är dessutom väldigt påtagligt att inte ens skådespelarna är helt bekväma i sina roller och framförallt inte med de pinsamt usla dialogerna, som av helt fel anledning lockar fram skratt i publiken” noterade Jonna Vanhatalo i sin recension.

5. "Pixels"- Game over!




Det finns en rolig historia här någonstans. Skurkar från bortglömda arkadspel invaderar Jorden, och det är upp till ett gäng lite för gamla hardcore gamers  att stoppa Donkey Kong från att krossa New York. Det kunde fungera… med någon annan än Adam Sandler i huvudrollen… och om filmen bara kunde bestämma sig om den riktas till barn, eller deras föräldrar som faktiskt minns och gillade spelen som det handlar om.

”Det är stendum action för barn, men nästan alltid utan den charm som krävs för att även vuxna ska kunna få ut någon behållning av sådana här filmer”, tyckte Carl Adam Anderberg som delade ut 2:a i betyg.

4. "Poltergeist" - Remaken som ingen bad om




Ska man göra en remake på Tobe Hoopers och Steven Spielbergs klassiker "Poltergeist" så underlättar det om man har något nytt att komma med. Tröttsama återupprepningar och för lite återhållsamhet borgade för en tråkig, oinspirerad film.

- Andefattig remake som inte skrämmer, skrev Nils Karlén i sin recension.

3. "Fantastic Four" - Inte så fantastisk den här gången heller




Hett efterlängtad. Äntligen, äntligen skulle Fantastiska Fyran få filmen de förtjänade! Men riktigt så blev det ju tyvärr inte. Josh Tranks superhjältefilm drogs med stora problem under inspelningarna, och när regissören själv redan innan premiären i princip sågade sin egen film visste vi att vi var illa ute. 

Chefredaktör Dunerfors gav "Fantastic Four" en tvåa och skrev:

- Nu kommer den objuden som rebooten ingen bad om, och 90 minuter senare har filmen inte berikat mitt liv på något sätt. Inte ens med den hjärndöda underhållning och actionspektakel som är det minsta man borde förvänta sig.

2. "Hot Pursuit" - Iskallt uppdrag




Reese Witherspoon drog med sig Sofia Vergara på buddy-komedi som helt missade målet. Tröttsamt, tråkigt, klichéfyllt och menlöst, även om personkemin mellan huvudrollsinnehavarna fungerade hjälpligt. Och den här filmen hade vi med på en lista inför sommarens potentiellt bästa komedier...

"Oj, vad dåligt det här var", skrev en läsare. Och ja, vi kan inte annat än att hålla med.

1. "Seventh Son" - Trolla bort den om du kan




Jeff Bridges, Julianne Moore, Alicia Vikander och Jon Snow förmådde inte lyfta den här bokadaptionen till några högre höjder. "Seventh Son" var så generisk att vår recensent skrev: "Klyschorna duggar inte här, de fullkomligt regnar ner. Här finns magiska stenar, uråldriga profetior, nobla riddare och precis allt annat du har sett eller läst om tusen gånger förut. Det här är kioskfantasy på gott och ont."

"Seventh Son" fick dessutom finna sig att ligga i malpåsen i två hela år innan den äntligen (?) släpptes, och hade då också bytt studio. De visste nog att de inte satt på en ny "Sagan om Ringen" direkt...

Vilken storfilm höll inte för dina förväntningar i år? Kommentera gärna nedan!
| 16 december 2015 18:00 |