Film

Skribent

Alexander Kardelo

1 maj 2024 | 15:00

5 hajpade biofilmer att se i maj - en har redan fått toppbetyg!

MovieZine guidar dig till månadens bästa biofilmer.
En del menar att biosommaren redan har kickat igång med actionkomedin ”The Fall Guy” på bio. Andra anser att det är maj som är den första riktiga månaden för säsongens blockbusters. Vi kollar in vad månaden bjuder på - allt från demonisk skräck i ”Immaculate” till familjemys med Ryan Reynolds.
 
Det här är dystopiernas sommar - det bevisar redan ”Boy Kills World” som har premiär på fredag. Efter Bill Skarsgårds våldsamma hämndturné fortsätter både nya ”Apornas planet” och Mad Max-prequeln ”Furiosa” utforska samma tema: vad händer när samhällen kollapsar och alla regler och lagar försvinner?
 
Men vi har också mer lättsamma filmer att se fram emot. Romantiska dramat ”En doft av kärlek” får det att vattnas i munnen på alla frankofiler, och ”If - Låtsaskompisar” lär charma barnfamiljer.
 
Själv är jag väldigt nyfiken på Richard Linklaters ”Hit Man” som redan har fått högsta betyg av MovieZines recensent! Läs mer om den och månadens andra heta premiärer nedan.
 
 

Kingdom of the Planet of the Apes - 8 maj

 
Om bara några dagar ska vi tillbaka till apornas planet (spoilervarning: det är ju Jorden som tagits över av allehanda primater). Den här historien utspelar sig sådär 300 år efter ledaren Caesars död. Nu ska vi följa unge apan Noa (Owen Teague) som "ger sig ut på en resa som får honom att ifrågasätta allt". Wes Ball, känd för "Maze Runner"-filmerna, tar över tronen - eller åtminstone registolen.
 
 

If: Låtsaskompisar - 17 maj

 
Från regissören av "A Quiet Place", studion bakom "Annihiliation" och med stjärnan från "Deadpool" kommer... en värmande film för hela familjen. Otippat, men det är precis så Ryan Reynolds själv väljer att sälja in "If". Och filmens trailers verkar ha gjort många taggade. John Krasinskis film handlar om en flicka med superkraften att se allas låtsaskompisar (alltså ifs = Imaginary Friends). Filmen visas även med svenska röster.
 
 

Immaculate - 17 maj

 
Nunnor vs ondska - ett populärt koncept för rysliga skräckfilmer. Kanske är det så att gotiska kloster lämpar sig särskilt bra för genren? Om du inte fick nog efter "The First Omen" så kommer här mer på samma tema. Sydney Sweeney, ett av Hollywoods hetaste stjärnskott just nu, spelar syster Cecilia som reser till Italien och hamnar mitt i en mardröm. Ett utflippat slut verkar splittra den amerikanska publiken...
 
Large 7eb20842a71bed94ad5ead949d3c92eb furiosa
 

Furiosa: A Mad Max Saga - 24 maj

 
Mina förväntningar är skyhöga efter att George Miller levererade en av 2010-talets häftigaste actionrullar. Då satt hårdingen Furiosa i passagerarsätet, nu tar hon själv över ratten och styr oss mot nya postapokalyptiska äventyr. Anya Taylor-Joy ersätter Charlize Theron i titelrollen, filmen är som bekant en prequel. Chris Hemsworth dyker upp som skurk i härligt skägg.
 
Large 7eb20842a71bed94ad5ead949d3c92eb hit man
 

Hit Man - 31 maj

 
Låt inte "Hit Man" flyga under radarn. Filmen får helt strålande omdömen av de MovieZine-skribenter som haft turen att se den. Glen Powell gör huvudrollen som torped-på-låtsas i en härlig, actionpackad och genreöverskridande komedi signerad Richard Linklater. Vänta... har cineast-favoriten bakom "Boyhood" och "Before"-filmerna gått och blivit mainstream? Det verkar ju å andra sidan funka utmärkt för honom:
 
"Ett genialiskt popcornmanus låter Glen Powell bevisa sig själv som en av Hollywoods mest lovande filmstjärnor. ”Hit Man” kan vara årets mest underhållande film och det är Richard Linklater på toppnivå" skriver MovieZines recensent och bjussar på en klockren 5/5 i betyg!
 

Fler biopremiärer i maj:

 
● En doft av kärlek (Pot au Feu) - 3 maj
● Boy Kills World - 3 maj
● Arthur the King - 10 maj
● High & Low - John Galliano - 10 maj
● Nattvakten: Demons are forever - 17 maj
● Katten Gustaf - filmen - 24 maj
● Universalteorin - 24 maj
● Silver Haze - 31 maj
● Skådespelarna - 31 maj
| 1 maj 2024 15:00 |