Film

Skribent

MovieZine

4 april 2023 | 08:50

4 april 1923: Filmstudion Warner Bros. Pictures ser dagens ljus

Grattis på 100-årsdagen! Läs historien om hur fyra invandrarbröder skapade en av Hollywoods mäktigaste studios. Plus: WB berättar om sina jubileumsplaner.
När man tänker på Warner Bros tänker man kanske på klassiker som "Casablanca", "Trollkarlen från Oz" och "Borta med vinden", eller moderna blockbusters som "Harry Potter" och "The Matrix". Men visste du att den legendariska filmstudion hade en mycket annorlunda start i filmbranschen?
 
De fyra bröderna Warner - Harry, Albert, Sam och Jack - föddes i en judisk familj, som flyttade från Polen till USA i slutet av 1800-talet. De var, redan i ung ålder, hungriga entreprenörer som testade på allt, från att jobba som skomakare till att driva en egen cykelbutik. Men det skulle inte dröja länge innan bröderna insåg att det fanns en större potential i att sprida underhållning.
 
 
Sam och Albert köpte in en kinetoskop som de kunde resa runt med i Ohio och Pennsylvania. Deras främsta attraktion? En hyfsat sliten kopia av 1903 års stumfilm "Den stora tågplundringen". Snart öppnade de en egen biograf, en så kallad "nickelodeon"
 
Det ena ledde till det andra och år 1910 började de producera egna filmer. Den första framgången kom med krigsfilmen "My Four Years in Germany" (1918). Alla fyra bröderna drogs så småningom in i filmbranschen, och kunde efter några år slå upp portarna till en egen Hollywood-studio. Den 4 april 1923 blev Warner Bros Pictures, Inc. verklighet.
 
Så här såg den klassiska WB-loggan ut för hundra år sedan:
 
 
Några av deras första stjärnor blev John Barrymore med dramat "Den siste kavaljeren" (1924) samt hunden Rin Tin Tin, som blev världsberömd med hela 27 filmroller på meritlistan.
 
Bröderna var också pionjärer inom ljudteknik och var de första att producera en ljudfilm med titeln "Jazzsångaren" 1927. Denna film revolutionerade filmbranschen och gjorde Warner Bros till en storspelare att räkna med.
 
Och vi får inte glömma Looney Tunes, den animerade satsningen som drog igång 1930 med inspiration från Walt Disney, och gjorde Snurra Sprätt till studions ikoniska maskot!
 
 
Sedan dess har Warner Bros fortsatt att vara en av de största och mest inflytelserika filmstudios i världen. De har producerat några av de mest kända och älskade filmerna genom tiderna, såsom "Trollkarlen från Oz" och "Exorcisten". På senare år finns "Sagan om Ringen"-filmerna under deras flagg, och såklart DC:s universum som gett oss allt Superman och Batman på vita duken.
 
Grattis på 100-årsdagen, och tack för all underhållning!
 
 

Warner Bros firar 100-årsjubileet under hela 2023

 
Inför sin födelsedag meddelade filmstudion att man planerar ett storskaligt firande under resten av året.
 
Under hela 2023 ger Warner Bros. de svenska fansen möjligheten att se klassiska filmer från förr på den stora duken. Både äldre filmer så som "Casablanca", "Öster om Eden" och "Trollkarlen från Oz" och nyare klassiker så som "A Star is Born", "The Great Gatsby" och "Harry Potter"-filmerna kommer att visas på biograferna under året.
 
"Sagan om ringen"-trilogin har redan börjat visas och hittills har över 3000 personer sett den på bio i år.
 
- Under de senaste 100 åren har Warner Bros. skapat några av de mest älskade filmerna, TV-programmen och karaktärerna som någonsin gjorts (...) Vi är stolta över att vara en del av detta arv och väldigt exalterade över vårt företags ljusa framtid som går in i det andra århundradet. Vi är redo att fira och jag hoppas att folket i Sverige kommer att delta i festligheterna på något sätt under hela året, säger Christina Sulebakk, General Manager Nordics, Warner Bros. Discovery.
 
Som en del av Warner Bros. globala jubileumskampanj lanserade Warner Bros. och Fever nyligen "Candlelight: 100 Years of Warner Bros.", en internationell konsertserie med filmmusik som kommer till 100 städer i världen. Den 15 oktober kommer den exklusiva konserten till Stockholm.
 
Under året kommer det finnas extra festliga priser på köp- och hyrfilm hos både digitala plattformar som Viaplay, SF Anytime och Rakuten TV samt i online-butiker som CDON och Ginza. Warner Bros. partners släpper även en rad produkter inklusive samlarleksaker, presenter och kläder för att fira hundraårsjubileet.
 
Och senare i vår kommer en dokumentär i fyra delar, som ser tillbaka på företagets 100 år långa historia. Håll utkik på HBO Max.
| 4 april 2023 08:50 |