Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

10 november 2016 | 15:00

14 saker du inte visste om "Harry Potter och den flammande bägaren"

Robert Pattinsons första stora filmroll kunde ha gått till Henry Cavill istället.
I mitt tycke är den fjärde boken i serien, "Harry Potter och den flammande bägaren", en av de absolut bästa. Jag älskade hela konceptet med turneringen och de besökande skolorna, som kändes som ett fräscht avsteg från den vanliga formeln. Och J.K. Rowling lyckades dessutom verkligen förmedla hur nervös och utsatt Harry kände sig inför de olika utmaningarna.

Vad gäller filmen råder delade meningar. Regissören Mike Newell hade fått ta över skeppet efter Alfonso Cuarón som i sin tur hade gjort ett fenomenalt jobb med "Fången från Azkaban". Ingen lätt film att efterträda alltså.

Slut på snickesnacket, nu dyker vi ner i 14 roliga fakta om filmen istället!



1. Mike Newell visste inte att Alan Rickman faktiskt bar svarta linser för sin roll som Snape. En dag gav han Rickman en komplimang för hans häftiga ögonfärg, varpå Rickman ploppade ut en av linserna och visade.

2. Från början var det tänkt att "Harry Potter och den flammande bägaren" skulle delas upp i två filmer, då boken är väldigt lång. Men påhejad av Alfonso Cuarón stod Newell på sig och hävdade att han minsann kunde göra boken rättvisa i bara en film, så länge han fick ta bort en del av de överflödiga sidointrigerna. 

3. Ibland ska man ha tur. En dag när Stanislav Ianevski var på väg till skolan i London blev han stannad av två personer som hävdade att de var rollsättare. De bad honom komma på en audition för "Harry Potter och den flammande bägaren". Stressad skyndade Ianevski vidare utan att tänka allför mycket på det hela, han trodde nämligen att det var ett skämt. Han gick inte heller på auditionen, men rollsättarna kom ihåg honom och ringde upp honom, varpå han tillslut gick och provfilmade. Ianevski fick rollen som Viktor Krum, som i filmen dock bara har två repliker.



4. Har du någon gång undrat varför vi aldrig får se Harrys fötter när han dansar på balen? Det beror på att han inte kunde närvara på danslektionerna med de andra ungdomarna, då hans hektiska schema förbjöd det. Istället för tre veckors förberedelser fick han hålla till godo med bara fyra dagar. Filmskaparna ville alltså undvika att filma för mycket på Radcliffes fumliga fötter.

5. Den nye regissören, Mike Newell, fick bara 1 miljon dollar för att regissera den här filmen, till skillnad från Chris Columbus som hade fått 10 miljoner dollar, plus en procentsats av insatserna, för att regissera "Harry Potter och de vises sten".

6. När han hade skrivit på för att regissera filmen berättade Newell för producenten David Heyman att han ville göra något som liknade en Bollywood-film. Heyman förstod: 

- Den innehåller inga sång- och dansnummer, men av alla filmer i serien så är "Den flammande bägaren" den som innehåller mest färger. Vi har tonårsromans, den glamorösa julbalen, de teatrala Quidditch-mästerskapen, och den spektakulära magiska trekampen.

7. Rosamund Pike var förstavalet för rollen som Rita Skeeter, men hon tackade nej.



8. Tro det eller ej, men superbiffen Henry Cavill provspelade faktiskt för rollen som Cedric Diggory.

9. Istället gick rollen som bekant till Robert Pattinson, som därmed landade sin första stora filmroll. I efterhand har han sagt att han garanterat hellre hade spelat Cedric en gång till framför att spela Edward Cullen i "Twilight"-serien.

10. Brendan Gleeson hade på sig en peruk för rollen som Mad-Eye Moody, under vilken det gick att gömma elektroniken som fick karaktärens magiska öga att röra på sig. Själva spännet som ögat sitter i dolde också elektronik.

Large dfd70751317f2cba23f5064750cca63f harrys medium

11. Man kanske kan tro att Ralph Fiennes fick sin näsa bortsminkad för rollen som Voldemort, men faktum är att det bestämdes att den skulle tas bort digitalt i efterhand istället. Fiennes ville dessutom inte att karaktären skulle ha de röda ormögon som han beskrivs ha i boken, då han tyckte att det var lättare att förmedla galenskap genom sina egna ögon.

12. Om man tittar noga kan man se att David Tennant utrustat sin karaktär Barty Crouch Jr. med ett litet tick, där han rycker med tungan. Detta är något som inte nämns i boken utan som Tennant improviserade fram. Brendan Gleeson lade sig sedan till med samma tick i några av sina scener, för att hinta om de två karaktärernas samband (de är samma person).

15a8a60be8b5e98e518a6315bbf8370f tumblr lrcvqwk7f01qfuqo0

13. J.K. Rowling har sagt att ögonblicket då Hermione kommer ner för trappan till julbalen (i vad som skulle vara något av ett Askungen-ögonblick) inte funkade lika bra som hon hade tänkt sig det, för att Emma Watson redan innan hade varit så vacker.

14. Daniel Radcliffe berättade att han i den bästa av världar hade tagit antingen Scarlett Johansson eller Natalie Portman till julbalen.
| 10 november 2016 15:00 |