Tingeling - Vingarnas hemlighet (2012)

Action, Animerat, Familjefilm

 Visa synopsis

Underhållande för de minsta

MovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine Rating

Recension av Andreas Samuelson
(andreas@moviezine.se)

På pappret låter detta fruktansvärt banalt - en spinoff med älvan från "Peter Pan" som undersöker en mystisk skog och hittar sin sedan länge försvunna syster. Men faktum är att det här animerade äventyret bjuder tilltalande och roande underhållning för de minsta, trots blek dubbning och några meningslösa musikalnummer.

Tingeling är, för de som glömt, den blonda, miniälvan med grön, kort-kort klänning från Disneys klassiker "Peter Pan". 2008 kom en spinoff och denna film är alltså fjärde (!) i ordningen. Handlingen kretsar kring hennes nyfikenhet på den närliggande Vinterskogen som är förbjuden för skogsälvor. Självfallet tar hon sig i hemlighet dit och upptäcker att hon där har en sedan länge förlorad syster. Men allt är inte frid och fröjd - ingen av dem tål klimatet i den andres värld... Dilemma!

Det är en relativt simpel historia i en relativt simpel film. Men tacksamt nog har man inte sänkt intelligensnivån utan det finns en respekt för barnens intresse, humor och intelligens. Tingeling är om än väldigt fnissig och klantig inget billigt våp utan en sympatisk hjältinna i sann Disney-anda och hennes mål är snarare livsbeskådning och familjerelationer än någon kärlekshistoria med en muskulös prins som - tack och lov - är helt frånvarande här.

Här finns även, liksom i "Shrek"-filmerna och andra mer vuxenvänliga animerade barnfilmer, ett glatt sinne för humor och fyndiga referenser till det moderna via den fantasivärld våra älvkaraktärer lever i. Det finns bl.a. ett bibliotek med bladlöss och en vårdcentral där receptionistens lucka och ringklocka representeras av ett löv och en vibrerande insekt. Man har tänkt till istället för att producera någon dussinprodukt och den smarta humorn varvas med lättsam slapstick och fin, pampig musik som förhöjer stämningen.

"Tingeling - Vingarnas hemlighet" är knappast någon revolutionerande film dock. Även om Tingeling själv tecknats efter hennes uppenbarelse i "Peter Pan" så känns det tröttsamt att hennes väninnor både ser ut och beter sig som tecknade versioner av kandidater från "Top Model" (med olika hår- och hudfärg för den politiska korrektheten). Sen kan man tycka att det borde gå att hitta mer karismatiska skådespelarröster än Marie Serneholt och Molly Sandén för den svenska dubbningen, när de få musiknumrena ändå inte tillför filmen något förutom de oundvikliga montagen - originalensemblen har trots allt namn som Anjelica Huston, Lucy Liu och Timothy Dalton att skryta med.

Gillar du denna film?
Poster Tingeling - Vingarnas hemlighet (2012)

MovieZines läsare tycker

(2,73/5)

Baserat på 22 betyg

Är du peppad för denna film?

4 är redan peppade!

Filmfakta

  • Originaltitel:Tinker Bell: Secret of the Wings
  • Biopremiär:26 oktober 2012
  • DVD-premiär:20 februari 2013
  • Land:USA
  • Språk:Engelska
  • Längd:1tim. 15min.
  • Ålder:Barntillåten
  • Distributör:Walt Disney Pictures
  • Länkar:IMDB

Regissör

Medverkande

Video

Andra recensioner