Hitta Nemo (2003)

Animerat, Drama, Familjefilm, Komedi, Äventyr

 Visa synopsis

Häng med Pixar till havets djup

MovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine RatingMovieZine Rating

Recension av Alexander Dunerfors
(alexander@moviezine.se)

Clownfisken Marlin och hans fru Coral väntar barn, och flyttar till ett nytt, större hus kring det Stora Barriärrevet. Ett helt nytt liv väntar det förälskade paret, men då händer det som inte får hända - en stor ful gädda (eller vad det nu är för nåt) kommer och käkar upp Coral och alla ungarna. Alla utom en…

Flera år passerar, och Marlin tar ensam hand om sin son Nemo. Medveten om alla farorna som lurar har han blivit överbeskyddande mot lille Nemo, som som vilken unge som helst bara vill ut och leka och upptäcka världen. Men Nemos äventyrssinne försätter honom snart i trubbel. Han blir tillfångatagen av två dykare och förd hemifrån. Och Marlin, som inte lämnat det trygga närområdet på åratal, måste ge sig ut i den stora oceanen för att hitta sin son.

Med sällskap av den glömska fisken Dory (fantastiskt kul spelad av Ellen DeGeneres – för Du ser väl originalversionen?) träffar Marlin på den ena underliga karaktären efter den andra – som de ständigt hungriga fiskmåsarna, de påtända australiensiska sköldpaddorna eller de tre hajarna som försöker bli av med fisk-suget genom att anordna AA-liknande möten. Under tiden har Nemo det faktiskt ganska ok – han har hamnat i ett akvarium hos en tandläkare i Sydney och snabbt fått nya vänner. Men om några dagar kommer tandläkarens systerdotter Darla, som är ondskan personifierad, och ska få lille Nemo i present (hennes gamla fisk ”råkade” ju bara dö…). Tiden är knapp och de måste hitta på ett sätt att rymma. Kommer de att lyckas? Kommer Nemo att få återse sin far? (Har påven fånig hatt?)…

Efter en riktig svacka för Disneyklassikerna nån gång i slutet av 90-talet har det kommit flera underbart bra animerade långfilmer från andra håll, som ”Ice Age” och "Shrek". Filmer med mindre gullegull och omotiverade sångnummer, och istället med en humor som var ”råare” och mer ironisk. Och nu verkar Disney äntligen förstått vad som går hem hos ungarna idag – och hur man samtidigt även fångar en helt annan publik! För ”Hitta Nemo” är ingen barnfilm, det är en film för precis alla. Själv älskade jag den och skulle kunna se den om och om igen, och jag rekommenderar den varmt även till de som vanligtvis inte ser på tecknad film.

Hur mycket jag än försöker så hittar inte jag något fel alls med ”Hitta Nemo”. Det är en riktigt kul film, fantasifull, spännande och superbra animerad av Pixar. Så, jag tänker inte tjata mera men gå och se den! Nu!

ONÖDIGT VETANDE Filmen har flera referenser till gamla Pixar-filmer. Bland annat kan man se en Buzz Lightyear-figur liggandes på golvet hos tandläkaren.

Gillar du denna film?
Poster Hitta Nemo (2003)

MovieZines läsare tycker

(3,67/5)

Baserat på 2303 betyg

Är du peppad för denna film?

7 är redan peppade!

Filmfakta

  • Originaltitel:Finding Nemo
  • Biopremiär:25 december 2012
  • DVD-premiär: 6 mars 2013
  • Land:USA
  • Språk:Engelska, Svenska
  • Längd:1tim. 40min.
  • Ålder:Från 7 år
  • Distributör:Walt Disney Pictures
  • Länkar:IMDB

Regissör

Medverkande

Video

Nyheter