Topp 10: Politiska thrillers

Publicerat: 11 november 2012 kl. 12:00

Älskar du konspirationer, maktkamper och mörkläggningar? Kolla in tidernas 10 bästa politiska thrillers.

Med veteranen Robert Redfords "The Company You Keep", Ben Afflecks "Argo" och hyllade svenska "Call Girl" på tapeten är den politiska thrillern högaktuell igen. Temat kommer alltid vara rykande hett, i synnerhet på amerikansk mark, men de som ger sig på genren har ett tufft jobb framför sig att slå de gamla klassikerna.

Den här veckan presenterar vi topplistan över politiska thrillers:

10. Sista vittnet (1974)

Mörk, obekväm historia som ingick i Alan J. Pakulas thrillertrilogi (med "Alla presidentens män" och "Klute") om journalisten Joe Frady (Warren Beatty) som missar ett Kennedy-liknande mord och upptäcker senare att en konspiration av lögner och bevisröjande ligger bakom. En utstickare från guldåldern av politiska thrillers med sin effektiva militärliknande musik och satiriska ton.

9. Schakalen (1973)

Mer verklighetsbaserat (och delvis byggd på Frederick Forsyths roman) om titeltorpeden som anlitades av franska främlingslegionen på 60-talet för att mörda presidenten Charles de Gaulle. Trots ett uppenbart slut en spännande, klassisk thriller från fyrfaldigt Oscarsbelönade regissören Fred Zinnemann ("Härifrån till evigheten"). Fick Londons kontor för pass och offentliga handlingar att utveckla säkerheten så att ingen skulle kunna stjäla identiteter likt Schakalen i filmen.

8. Tre dagar för Condor (1975)

Skön, hederligt gammeldags 70-talsspänning av Sydney Pollack och med Robert Redford som forskare för CIA som finner kontoret fullt av mördade kollegor efter en lunch på stan och får istället för hjälp en torped efter sig. Max von Sydow är lojalt otäck som skurk och Faye Dunaway den snygga donnan Robban plockar upp under jakten. Bygger på en roman av James Grady och riktiga f.d. CIA-chefen Richard Helms var konsult åt Redford under inspelningen.

7. Syriana (2005)

När amerikanarna 2005 hölls förvirrade om situationen i mellanöstern lyckades "Syriana" med bravur skänka visst ljus med sin verklighetsbaserade spionhistoria om hur CIA-agenten Bob Barnes (George Clooney i Oscarsbelönad insats med visst antal kilo plus) försöker klura ut komplotten i en värld där olja och terror är huvudingredienserna. Starkt, underskattat drama (möjligen det bästa från stjärnorna Clooney och Matt Damon) med en ökänd tortyrscen.

6. Bombsäkert (1964)

Drabbande filmatisering av Eugene Burdick och Harvey Wheelers roman om en oavsiktlig kärnvapenkonflikt mellan USA och Sovjetunionen. Gjord på - trots stjärnor som Henry Fonda (som presidenten) och Walter Matthau - extrem låg budget i svartvitt och utan någon filmmusik. Överskuggades av Kubricks satir "Dr. Strangelove" vid premiären men har på senare år blivit erkänd som en av de bästa filmerna om Kalla kriget och om hur rationella människor påverkas av teknologi.

5. JFK (1991)

Efter några år av politiska thrillers med fokus på historiens romantiska del så levererade Oliver Stone (hans egen personliga favorit bland sina egna) den här mäktiga, stjärnspäckade (Costner, Lemmon, Matthau, Oldman, Bacon och John Candy!) 90-talsrullen som grävde djupare i den konspirationsomstridda fallet även om den byggde mer på teorier än fakta kring mordet på president John F. Kennedy. Ett fint praktexempel på Stones häftiga stil och med ett öppet slut som tillät publiken att tänka själva.

4. Z - han lever (1969)

Thrillermästaren Costa-Gavras Oscarsbelönade, algeriska lågbudgetskildring av hur militär och politiker planerade mordet på en motståndsledare (spelad av Yves Montand). Bygger på den verkliga händelse där demokratiska politikern Grigoris Lambrakis i Grekland mördades 1963. En unik film med sin mörka humor och dokumentärliknande stil som briljant fångade verklig korruption och bevisröjande.

3. Hjärntvättad (1962)

Glöm remaken (med svenska titeln "The Manchurian Candidate") - den här pärlan om högerparanoia och internationellt spionage är en riktig klassiker och anses vara en av de bästa amerikanska filmerna och politiska thrillers i historien. Frank Sinatra spelar en underrättelseofficer bestämd över att avslöja komplotten som döljer en av kommunister hjärntvättad krigshjälte utsänd att infiltrera Washington. En av de första av sin sort men känns fortfarande relevant idag. Bonus för mystanten Angela Lansbury ("Mord & inga visor") som ondskefull mamma.

2. De andras liv (2006)

Stal välförtjänt Oscarsstatyetten för Bästa utländska film från "Pans labyrint" och grundar likt många filmer i genren sin historia på en sann historia. Filmen utspelas i Östtyskland fem år före Berlinmurens fall när hemliga polisen var som mest aktiva och följer en känd pjäsförfattare och hans fru som när de misstänks vara illojala mot sin regering börjar bevakas av kapten Gerd Wiesler (Ulrich Muhe). Intressant, stark och gripande film om hur människorna inom polisbevakningen påverkades av sitt jobb.

1. Alla presidentens män (1976)

Strålande, hyllad men inte ens i närheten av överskattad kultfilm om hur Washington Post-reportrarna Bernstein (Dustin Hoffman) och Woodward (Robert Redford) skalar av Watergate-skandalen lager för lager och raserar Richard Nixons presidentskap. Kanske en av de mest eggande nagelbitarna baserade på en verklig händelse - och då är det ändå en nästan raktigenom dialogbaserad film. En utmärkt kombination av detektivhistoria och politiskt drama som inspirerade en hel generation journalister till en aning smutsigare arbete.

Bubblare:

Notorious!, Mannen som visste för mycket, Vittnet måste tystas, Jakten på röd oktober, Mississippi brinner, Utrikeskorrespondenten, I skottlinjen, Ficktjuven, Munich, Enemy of the State, The Crying Game, Avlyssningen, Tolken, Patrioten, The Ghost Writer, Tretton dagar, State of Play, Kina-syndromet, Salvador, Maratonmannen, Ingen utväg, Black Book.

Mindre lyckade...

Sammansvärjningen, Schakalen (remaken), Half Moon Street, Hotet inifrån, Shadow Conspiracy.

Av Andreas Samuelson
(andreas@moviezine.se)

Gillar du detta?
Senaste artiklarna

"Batman vs Superman" gör plats åt en ny superhjälte

På bio 6 maj 2016 Det finns en liten roll för Justice League-medlemmen Cyborg i Zack Snyders uppföljare.

"Friday the 13th" kommer till TV-rutan igen

TV-nytt Denna gång kommer TV-versionen att faktiskt handla om Jason Voorhees.

En oväntad skurk i "The Avengers: Age of Ultron"

Biopremiär 24 april 2015 Joss Whedon beskriver Ultron som rubbad, sympatisk, rolig, konstig och oväntad.

"Salem" bjuder på ännu fler häxor

TV-nytt Vi kollar närmare på WGN Americas skräckserie som premiärvisades i söndags i USA.

Tredje "Hobbit" byter titel

Biopremiär 17 december "There and Back Again" blir till "The Battle of the Five Armies", hälsar Peter Jackson.

Lupita Nyong'o klar för Disneys "Djungelboken"

Premiär i oktober 2015 Även Scarlett Johansson är aktuell för att spela ett av djuren i Jon Favreaus nytolkning.

Inspelningsstart för dansk fantasyfilm

Premiär våren 2015 Drakar, magi, kungar och riddare: nu startar filminspelningen av danska storfilmen "Skämmerskans dotter".

Förutsägbart trams

The Other Woman Den misslyckade balansen mellan melodrama och slapstick får hämndkomedin att svänga åt alla håll.

Biofilm om Barbie planeras

På gång Den lika populära som omdebatterade dockan får liv i en kommande spelfilm.

HBO gör miniserie av Rowlings "Den tomma stolen"

TV-nytt HBO gör en kort miniserie på tre avsnitt tillsammans med BBC.

Trevorrow satsar på klassiska effekter i "Jurassic World"

Biopremiär 12 juni 2015 Regissören Colin Trevorrow meddelar också att planen är att göra en eller flera uppföljare.

Mer än bara toaletthumor

Exklusivt Nu släpps zombiekomedin "Stalled" på DVD. Vi pratar med regissören om hur den skruvade filmen kom till.

Se en av Paul Walkers sista intervjuer

Biopremiär 30 april "En anledning till att jag ville göra "Brick Mansions" är för att få fysiska utmaningar, hoppa från höga tak, köra snabba bilar och ha kul."

Dagens remake är... "Cabin Fever"

På gång Skräckfilmen som blev Eli Roths genombrott kommer tillbaka i en nyversion.

"Flash Gordon" kommer tillbaka

Franchise-planer Finns det plats för ännu en rymdhjälte på bioduken? Det tror 20th Century Fox.

Franska klichéer på gott och ont

Mina päron Ibland kan det vara befriande med en historia vars enda avsikt är att vara snäll och söt.

Jessica Chastain går i Marilyn Monroes fotspår

På gång Tar över Naomi Watts roll i Andrew Dominiks "Blonde".

Vinn biobiljetter till "Brick Mansions"

Biopremiär 30 april Tävla om biljetter till Paul Walkers sista färdiginspelade film, actionthrillern "Brick Mansions".

Roberto Orci vill regissera "Star Trek 3"

Biopremiär 2016 Manusförfattaren vill lämna kollegan Alex Kurtman för att göra regidebut av rang.

5 frågor vi ställer oss inför "Amazing Spider-Man 3"

Tyck till! Hur hoppas du att Spider-Mans historia ska fortsätta? (Spoilervarning för de som ännu inte har sett "The Amazing Spider-Man 2".)

Mer om dessa filmer

Relaterade artiklar

Politiska budskap på årets Sommarbio
18 22 augusti är det återigen dags...

"High Fidelity"-butik populäraste filmarbetsplatsen
Enligt en undersökning så är skivbutiken i...

Topp 10: Biroller av Kevin Bacon
Birollsmästaren Kevin Bacon, som t.o.m. fått filmleken...

George Clooney listar sina 100 favoritfilmer
Skådespelaren och regissören, bioaktuell med "Maktens män",...

Kalla honom inte Superman
Zack Snyder nytolkar Clark Kents bakgrund i...

Just nu gillas

MovieZine på Facebook