Topp 10: Politiska thrillers

Publicerat: 11 november 2012 kl. 12:00

Älskar du konspirationer, maktkamper och mörkläggningar? Kolla in tidernas 10 bästa politiska thrillers.

Med veteranen Robert Redfords "The Company You Keep", Ben Afflecks "Argo" och hyllade svenska "Call Girl" på tapeten är den politiska thrillern högaktuell igen. Temat kommer alltid vara rykande hett, i synnerhet på amerikansk mark, men de som ger sig på genren har ett tufft jobb framför sig att slå de gamla klassikerna.

Den här veckan presenterar vi topplistan över politiska thrillers:

10. Sista vittnet (1974)

Mörk, obekväm historia som ingick i Alan J. Pakulas thrillertrilogi (med "Alla presidentens män" och "Klute") om journalisten Joe Frady (Warren Beatty) som missar ett Kennedy-liknande mord och upptäcker senare att en konspiration av lögner och bevisröjande ligger bakom. En utstickare från guldåldern av politiska thrillers med sin effektiva militärliknande musik och satiriska ton.

9. Schakalen (1973)

Mer verklighetsbaserat (och delvis byggd på Frederick Forsyths roman) om titeltorpeden som anlitades av franska främlingslegionen på 60-talet för att mörda presidenten Charles de Gaulle. Trots ett uppenbart slut en spännande, klassisk thriller från fyrfaldigt Oscarsbelönade regissören Fred Zinnemann ("Härifrån till evigheten"). Fick Londons kontor för pass och offentliga handlingar att utveckla säkerheten så att ingen skulle kunna stjäla identiteter likt Schakalen i filmen.

8. Tre dagar för Condor (1975)

Skön, hederligt gammeldags 70-talsspänning av Sydney Pollack och med Robert Redford som forskare för CIA som finner kontoret fullt av mördade kollegor efter en lunch på stan och får istället för hjälp en torped efter sig. Max von Sydow är lojalt otäck som skurk och Faye Dunaway den snygga donnan Robban plockar upp under jakten. Bygger på en roman av James Grady och riktiga f.d. CIA-chefen Richard Helms var konsult åt Redford under inspelningen.

7. Syriana (2005)

När amerikanarna 2005 hölls förvirrade om situationen i mellanöstern lyckades "Syriana" med bravur skänka visst ljus med sin verklighetsbaserade spionhistoria om hur CIA-agenten Bob Barnes (George Clooney i Oscarsbelönad insats med visst antal kilo plus) försöker klura ut komplotten i en värld där olja och terror är huvudingredienserna. Starkt, underskattat drama (möjligen det bästa från stjärnorna Clooney och Matt Damon) med en ökänd tortyrscen.

6. Bombsäkert (1964)

Drabbande filmatisering av Eugene Burdick och Harvey Wheelers roman om en oavsiktlig kärnvapenkonflikt mellan USA och Sovjetunionen. Gjord på - trots stjärnor som Henry Fonda (som presidenten) och Walter Matthau - extrem låg budget i svartvitt och utan någon filmmusik. Överskuggades av Kubricks satir "Dr. Strangelove" vid premiären men har på senare år blivit erkänd som en av de bästa filmerna om Kalla kriget och om hur rationella människor påverkas av teknologi.

5. JFK (1991)

Efter några år av politiska thrillers med fokus på historiens romantiska del så levererade Oliver Stone (hans egen personliga favorit bland sina egna) den här mäktiga, stjärnspäckade (Costner, Lemmon, Matthau, Oldman, Bacon och John Candy!) 90-talsrullen som grävde djupare i den konspirationsomstridda fallet även om den byggde mer på teorier än fakta kring mordet på president John F. Kennedy. Ett fint praktexempel på Stones häftiga stil och med ett öppet slut som tillät publiken att tänka själva.

4. Z - han lever (1969)

Thrillermästaren Costa-Gavras Oscarsbelönade, algeriska lågbudgetskildring av hur militär och politiker planerade mordet på en motståndsledare (spelad av Yves Montand). Bygger på den verkliga händelse där demokratiska politikern Grigoris Lambrakis i Grekland mördades 1963. En unik film med sin mörka humor och dokumentärliknande stil som briljant fångade verklig korruption och bevisröjande.

3. Hjärntvättad (1962)

Glöm remaken (med svenska titeln "The Manchurian Candidate") - den här pärlan om högerparanoia och internationellt spionage är en riktig klassiker och anses vara en av de bästa amerikanska filmerna och politiska thrillers i historien. Frank Sinatra spelar en underrättelseofficer bestämd över att avslöja komplotten som döljer en av kommunister hjärntvättad krigshjälte utsänd att infiltrera Washington. En av de första av sin sort men känns fortfarande relevant idag. Bonus för mystanten Angela Lansbury ("Mord & inga visor") som ondskefull mamma.

2. De andras liv (2006)

Stal välförtjänt Oscarsstatyetten för Bästa utländska film från "Pans labyrint" och grundar likt många filmer i genren sin historia på en sann historia. Filmen utspelas i Östtyskland fem år före Berlinmurens fall när hemliga polisen var som mest aktiva och följer en känd pjäsförfattare och hans fru som när de misstänks vara illojala mot sin regering börjar bevakas av kapten Gerd Wiesler (Ulrich Muhe). Intressant, stark och gripande film om hur människorna inom polisbevakningen påverkades av sitt jobb.

1. Alla presidentens män (1976)

Strålande, hyllad men inte ens i närheten av överskattad kultfilm om hur Washington Post-reportrarna Bernstein (Dustin Hoffman) och Woodward (Robert Redford) skalar av Watergate-skandalen lager för lager och raserar Richard Nixons presidentskap. Kanske en av de mest eggande nagelbitarna baserade på en verklig händelse - och då är det ändå en nästan raktigenom dialogbaserad film. En utmärkt kombination av detektivhistoria och politiskt drama som inspirerade en hel generation journalister till en aning smutsigare arbete.

Bubblare:

Notorious!, Mannen som visste för mycket, Vittnet måste tystas, Jakten på röd oktober, Mississippi brinner, Utrikeskorrespondenten, I skottlinjen, Ficktjuven, Munich, Enemy of the State, The Crying Game, Avlyssningen, Tolken, Patrioten, The Ghost Writer, Tretton dagar, State of Play, Kina-syndromet, Salvador, Maratonmannen, Ingen utväg, Black Book.

Mindre lyckade...

Sammansvärjningen, Schakalen (remaken), Half Moon Street, Hotet inifrån, Shadow Conspiracy.

Av Andreas Samuelson
(andreas@moviezine.se)

Gillar du detta?
Senaste artiklarna

Införtitt på "Orange Is the New Black", säsong två

Trailernytt! I juni börjar den andra säsongen av Netflix tokhyllade fängelseserie. Nu finns en ny fullängdstrailer att vila ögonen på.

Datum klart för Oscarsgalan 2015

22 februari 2015 Akademien väljer att flytta tillbaka galan till februari igen efter årets sena gala.

"Snuten i Hollywood 4" spelas in i höst

Regisseras av Brett Ratner Producenten Jerry Bruckheimer berättar om planerna för den fjärde filmen.

Regissörstips till säsong två av "True Detective"

Fem heta kandidater Vi vet vilka regissörer som skulle passa för att ta över efter Cary Fukunaga.

Första riktiga trailern för "Rosemary's Baby"

Klipp! Fasa månde Roman Polanski-fansen, att det nu blivit miniserie av Ira Levin-historien, som Polanski gjorde klassisk skräckfilm av.

"Noah" jagar Oscarsnomineringar

Bioaktuell Paramount är rekordtidigt ute i år för att se till att Akademins medlemmar inte missar deras storfilm.

"Mästerkatten" kommer tillbaka

På gång Klart för en uppföljare med Antonio Banderas karaktär från "Shrek"-filmerna.

Ruben Östlund styr kosan mot Cannes

Biopremiär i höst För tredje gången kommer Ruben Östlund premiärvisa sin långfilm på Cannes Filmfestival, denna gång med "Turist".

Annapurna gör TV-serie om Greta Garbo

Heja Sverige! Filmbolagets första manusbaserade TV-projekt ska ge sig på Hollywoods gyllene era och Greta Garbo blir en av huvudpersonerna.

Filmerna som tävlar i Cannes 2014

14-25 maj Programmet till Cannes Film Festival 2014 har nu släppts.

Välkommen tillbaka, Mrs. Doubtfire

Uppföljare Robin Williams drar på sig rollen igen i en uppföljare till komedin från 1993.

Filmskribent sökes till MovieZine.se

Sök senast 30 april Vi letar efter dig som brinner för film, älskar att skriva och har koll på vad som gör ett "klickmonster".

"The Americans" får en tredje säsong

Kalla kriget fortsätter! FX:s kritikerhyllade thrillerserie med Keri Russell och Matthew Rhys, har förnyats med en säsong till.

Pompöst och meningslöst

Pompeii "Gladiator möter Dante's Peak". Så lät antagligen pitchen för detta spektakel till historisk action/naturkatastroffilm.

Will Ferrell och John C. Reilly kan bli "Border Guards"

Späckat schema Regissören bakom "Anchorman" och "Step Brothers" vill återförenas med komikerna.

Rebooten av "Heroes" får en digital prequel

Webbisodes på g! Samtidigt med nyversionen av NBC:s framgångsrika sci-fi-saga kommer även en webbserie att släppas.

Filmmixern #133: Hey Joe

Podcast Vi tar en paus från alla blockbusters och kollar denna vecka istället närmare på David Gordon Greens sydstatsdrama "Joe" med Nicolas Cage.

Joffreys bröllop slog alla tidigare piratrekord

TV-nytt Veckans "Game of Thrones", med det kungliga giftermålet, var det mest piratkopierade avsnittet någonsin.

Mark Millars "Superior" blir film

Mer superhjältar till bioduken "Kick-Ass"-regissören Matthew Vaughn kommer att producera superhjältefilmen.

Paul Walkers bröder tar över i "Fast & Furious 7"

Biopremiär 10 april 2015 Caleb och Cody Walker ser till att actionfilmen blir klar i tid.

Mer om dessa filmer

Relaterade artiklar

Politiska budskap på årets Sommarbio
18 22 augusti är det återigen dags...

"High Fidelity"-butik populäraste filmarbetsplatsen
Enligt en undersökning så är skivbutiken i...

Topp 10: Biroller av Kevin Bacon
Birollsmästaren Kevin Bacon, som t.o.m. fått filmleken...

George Clooney listar sina 100 favoritfilmer
Skådespelaren och regissören, bioaktuell med "Maktens män",...

Kalla honom inte Superman
Zack Snyder nytolkar Clark Kents bakgrund i...

Just nu gillas

MovieZine på Facebook