Film

Skribent

Gäst

18 maj 2024 | 15:00

Krönika: 80-tals giganternas stora biokamp - kan "Mad Max" knocka "Alien" i sommar?

I sommar gör två klassiska 80-talsfranchiser comeback på biograferna. MovieZines Niklas Sandberg är extremt taggad på båda. Men vilken av filmerna går segrande ur striden?
Året var 2001. Jag var 13 år gammal och antagligen för ung för att bevittna filmen jag såg hemma hos min klasskamrat Robin, en tidig fredagseftermiddag. En film som jag mycket väl kände till och kunde mer eller mindre allt om, men som jag aldrig riktigt vågat titta på. En film om rymdmonster som åt sig genom bröstbenet på dig och sen växte sig stora och blödde syra.
 
Jag pratar självfallet om ”Alien”. Nästkommande fredag avverkade vi uppföljaren”Aliens” och längre fram de två mindre bra efterföljande uppföljarna. Kärleken till denna franchise blev därmed ett faktum.
 
Vi hoppar fram några år. Året var nu 2015. Jag hade blivit 27 år gammal och satte mig ner i salong 3, dåvarande premiärsalong, på gamla Filmstaden i Helsingborg. Under de kommande två timmarna bevittnade jag vad som kanske har kommit att bli 10-talets absolut bästa actionfilm. En fullkomligt galen biljakt i en fullkomligt galen postapokalyptisk värld.
 
Med ”Mad Max: Fury Road” visade George Miller att actionfilmen i allra högsta grad levde och att praktiska effekter, långa, vida tagningar och superb klippning kunde få den hela vägen upp i finrummen i form av en Oscarsnominering för bästa film. Även om jag absolut hade sett tidigare rullar i denna franchise och älskade tvåan, ”The Road Warrior”, var jag än mer förälskad i franchisen.
 
Alien gör en skrämmande comback i sommar i "Alien: Romulus" med premiär 14 augusti 
 
I sommar gör de båda storartad comeback på biograferna i form av ”Furiosa: A Mad Max Saga” och ”Alien: Romulus” och är de två filmer jag mest ser fram emot i år. Men vilken av dem vinner egentligen kampen och blir den bästa? Vilken kommer göra mig mest nöjd och vilken gör en möjligen besviken? Det är väldigt jämt skägg om vi tittar på talangerna bakom kameran.
 
”Alien: Romulus” har Fede Alvarez i sin ringhörna. Mannen har ifråga visat sig ytterst kompetent tidigare att tackla skräckgenren, ofta i filmer med klaustrofobiska inslag, som i hans ”Evil Dead” från 2013 och ”Don’t Breathe” från 2016. Därav bör han passa som handen i handsken för ”Alien” – en franchise som lärde folk att stava till klaustrofobi.
 
George Miller som ansvarar för ”Furiosa” har aldrig missat en enda film i ”Mad Max”- franchisen och har styrt spakarna bakom varje rulle sedan starten 1979. Miller har en lång och gedigen karriär bakom sig som präglats av enorm mångfald sett till alla olika genrer han lekt med.
 
Men både Miller och Alvarez har en rad stinkisar i bagaget också. I Millers fall ”Happy Feet 2” och ”Babe – En gris kommer till stan” och i Alvares fall hans försök att filmatisera den fjärde boken om Lisbeth Salander i ”The Girl in the Spider’s Web”. Alvarez skrev även manuset till den avskyvärda ”Texas Chainsaw Massacre” från 2022.
 
Ser vi till vilken franchise som är störst i popularitet så är det utan tvekan Alien och frågar ni mig lär det säkert vara den filmen som kommer stå sig starkast när intäkterna ska räknas. Historiskt sett har Alien-franchisen dragit in enorma mängder pengar, varför Hollywood fortsätter satsa på den. Detta medan jag är Warner Brothers evigt tacksam att de valt att finansiera ”Furiosa” då ”Fury Road” inte gick med någon supervinst, även om filmen idag är en modern kultklassiker.
 
Tittar vi på hur franchiserna har levererat i kvalité rent historiskt så skulle jag nog säga att ”Mad Max” drar det starkaste kortet här. ”Alien” fick en bra start 1979 och sköt fan än mer i höjden och nådde stjärnorna filmerna utspelar sig kring i och med uppföljaren från 1986. Men därefter har det gått trögt. De båda uppföljarna därefter i originalserien var inget vidare och Ridley Scotts två prequels, ”Prometheus från 2012 och ”Alien: Covenant” från 2017 ska vi inte ens prata om.
 
Tittar vi på ”Mad Max” som franchise så har den för det mesta stått stadigt under hela sin tid, med undantag för en lite svagare tredje del i ”Mad Max: Beyond Thunderdome”. Men där ”Alien”-franchisens senaste film kändes väldigt mellanmjölkig så var Mad Max senaste en dopaminkick utöver det vanliga, signerad samma regissör som nu tacklar nästa del. Detta har den till sin fördel.
 
Och med det i åtanke är det nog där jag landar; ”Furiosa: A Mad Max Saga” blir den rullen jag ser mest fram emot i sommar och tror mest på, kvalitetsmässigt. Intäktsmässigt tror jag”Alien: Romulus” återigen tar hem det.
 
Är du Team Romulus eller Team Furiousa? Eller kommer en annan blockbuster ta hem sommaren?
 
Niklas Sandberg
| 18 maj 2024 15:00 |