Film

Skribent

Andreas Samuelson

14 maj 2024 | 07:00

Fira George Lucas 80-årsdag med att se hans kultfilm från 1973

”Star Wars”-skaparen fyller 80 år och det firar vi med att se hans kultförklarade komedi från 1973.
Han förändrade både science fiction-genren och hela filmhistorien med ”Stjärnornas krig” (1977) och dess otaliga uppföljare, prequels och spinoffs. Han är världens rikaste filmregissör med en förmögenhet på 10 miljarder dollar - trots att han inte regisserat på nästan 20 år.
 
Idag fyller George Lucas 80 år, en födelsedag han delar med fyra andra ”Star Wars”-ikoner i år. Flera är de som sett samtliga ”Star Wars”-filmer fler gånger än de kan räkna medan andra kanske inte är så intresserade i science fiction.
 
Vad är då mer perfekt än att spana in Lucas andra långfilm som regissör, kultklassikern ”Sista natten med gänget” (1973)? Ungdomskomedin blev ett populärkulturellt fenomen när den kom och banade väg för andra filmer i genren som skildrar high school-studenters avskedsfester, som exempelvis ”Alla var där”, "Supersugen" och ”Booksmart”.
 
Denna utspelas på 1962 under ett kompisgäng sista sommarkväll i Kalifornien. Bland dessa återfinns bästa vännerna Curt (Richard Dreyfuss) och Steve (Ron Howard) som ska börja college tillsammans dagen efter trots att den sistnämnda tvekar; drag race-kungen John (Paul Le Mat); impopulära nörden Terry (Charles Martin Smith) samt Steves flickvän och Curts syster Laurie (Cindy Williams).
 
Filmen är producerad av Francis Ford Coppola, som bad Lucas göra en film på temat medan denne gjorde sin debut ”THX 1138” (1971). Lucas nobbades av samtliga större finansiärer och distributörer innan Universal tackade ja och filmen blev den första att produceras av Lucasfilm. Inspelningen var dock allt annat än problemfri med allt från skador till fängelsebesök.
 
Den blev en enorm framgång som hyllades av kritiker och nominerades till fem Oscars, inklusive Bästa film och regi. Den har även sedan premiären dragit in över 200 miljoner dollar (på en 777,000 dollars budget) i biointäkter och videohyra, och är en av de lönsamma filmerna någonsin. De flesta, inklusive Lucas, återvände sex år senare för den allt annat än lyckade uppföljaren "Festen är över".
 
Det är sevärd film, inte bara för dess historiska kontext. Men det märks att Lucas baserat filmen mycket på egna ungdomsår då det finns en nostalgisk, kärleksfull ådra hos miljön, tiden och karaktärerna. Det är också en imponerande ensemble full av bekanta ansikten i ung ålder, inklusive Lucas blivande ”Star Wars”-stjärna Harrison Ford som racerförare.
 
Se trailern här:
 
 
Du kan hyra eller köpa ”Sista natten med gänget” på SF Anytime och liknande tjänster.
| 14 maj 2024 07:00 |