Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 maj 2024 | 18:00

Kände du igen rösterna? Här är stjärnorna bakom aporna i "Kingdom of the Planet of the Apes"

Möt skådespelarna som fick spela apa i den bioaktuella äventyrsfilmen.
Bioaktuella "Kingdom of the Planet of the Apes" är fortsättningen på den senaste trilogin om "Apornas planet" (2011-2017), dock med nya karaktärer i fokus.
 
Med ett nytt persongalleri (eller förlåt, ap-galleri) kommer även en drös nya skådespelare. Borta är Andy Serkis, även om Ceasars anda vilar över det här äventyret. Istället får vi bekanta oss med unge Noa och hans klan, som attackeras av maktgalne Proximus bråkiga schimpanser.
 
- Stackars Owen! Han var tvungen att följa i Andy Serkis fotspår som den ikoniske Caesar. Det skapar en bra slags press. Det tvingar en att ta det seriöst. Men när man börjar göra filmen behöver man också lägga det åt sidan. Då behöver jag lita på att alla, från manusförfattarna till Owen, lägger all sin kärlek och hjärta in i den här franchisen, säger regissören Wes Ball i en ny intervju.
 
Filmen är inspelad med hjälp av performance capture, där verkliga skådespelare ersätts digitalt med lurviga djur. Owen Teague och de andra skådespelarna fick gå i "apskola" i åtta veckor i Australien, där de fick krypa omkring, leka runt och lära sig det rätta kroppsspråket.
 
- När vi påbörjade casting-processen och jag såg Owens auditionband tänkte jag "där är han! Vi är klara". Jag går på känsla. Jag vet direkt om någon känns rätt. Vi hittade Owen, Lydia, Travis och Peter, och alla var fina, trevliga människor som ville göra sitt bästa. Det är allt jag kan be om, berättar Ball.
 

Noa spelas av Owen Teague

 
Large 77ced72bc2a1492ee8fe591ec28bdb3e thestand2020owenteague
 
25-årige Owen Teague är barnskådespelaren du kan ha sett sett i bland annat tv-serien "Bloodline" och "Det"-filmerna med Bill Skarsgård. Han har faktiskt gjort fler Stephen King-adaptioner och medverkar också i "Pestens tid"-serien och "Cell". Här spelar han filmens motvillige hjälte Noa, som upptäcker hemligheter om planeten som aporna kallar sin.
 

Proximus Caesar spelas av Kevin Durand

 
Large 77ced72bc2a1492ee8fe591ec28bdb3e thestrain2014kevindurand
 
Proximus, som lånat legendariske Caesars namn, är den makthungrige apan som styr över ett eget litet kungarike med andra apor som följer honom slaviskt. Kanadensaren Kevin Durand har vi kunnat se mycket genom åren - bland annat "X-Men Origins: Wolverine" och senast rysaren "Abigail".
 

Raka spelas av Peter Macon

 
Large 77ced72bc2a1492ee8fe591ec28bdb3e shelterinsolitudepetermacon
 
Den vänlige Raka, som Noa stöter på under sin resa, spelas av Peter Macon. Han har även lånat ut sin röst till "Family Guy" och tv-spel som "Wolfenstein II", men känns kanske bäst igen från komediserien "The Orville".
 

Sylva spelas av Eka Darville

 
 
Den brutale schimpansen Silva är Proximus livvakt och närmaste man (förlåt, apa). Rollen gick till den relativt okände Eka Darville, som du kan ha sett i "Marvel's Jessica Jones" eller "The Originals".
 

Anaya spelas av Travis Jeffery

 
 
Anaya är en av Noas vänner i apklanen. Den australienske skådespelaren har medverkat som brittisk soldat i en "Pirates of the Caribbean"-film och i tv-långköraren "Home and Away".
 

Soona spelas av Lydia Peckham

 
 
Soona, som är något av en syster till Noa, spelas av Lydia Peckham.ÄVen hon gör sin största roll hittills i "Kingdom of the Planet of the Ares". Tidigare har hon medverkat i enstaka avsnitt av tv-serier som "Mr. Corman" och "Cowboy Bebop".
 

Koro spelas av Neil Sandilands

 
 
Sist men inte minst, Noahs far som spelas av Noah Sandilands. Skådespelaren har kallats för "mästaren av förklädnader" och syns exempelvis i serier som "The Flash" och "Sweet Tooth".
 
"Kingdom of the Planet of the Apes" går nu på bio. Läs MovieZines recension här...
| 9 maj 2024 18:00 |