Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 maj 2024 | 21:25

Ruben Östlunds komedi "The Entertainment System is Down" landar hos A24

Prestigestudion kliver in med en stor summa pengar.
Ruben Östlunds nya satir "The Entertainment System is Down" har fått stor uppmärksamhet på filmfestivalen i Cannes under veckan. Regissören är på plats och har hajpat upp filmen vid både Svenska Filminstitutets och Film i Västs pressträffar, och lyckats dra till sig flera intresserade köpare.
 
Ikväll rapporterar Deadline att filmen landar hos filmstudion och distributören A24 som knep de amerikanska biorättigheterna. De är villiga att betala "åttasiffrigt" (alltså minst 10 miljoner dollar, eller 100 miljoner svenska kronor) för att släppa filmen i USA. 
 
"The Entertainment System is Down" har beskrivits som en mörk komedi som til 99% utspelas på ett fullsatt flygplan. Vid starten meddelas passagerarna att skärmarna med underhållning inte fungerar. En eklektisk skara människor tvingas att hantera tristessen under många långa timmar.
 
På plats vid Film i Västs pressträff hade Östlund med sig skådespelarna Daniel Brühl och Kirsten Dunst. De ska spela ett gift par som får en anledning att granska sitt äktenskap när hans otrohet kommer fram. I rollistan finns också Keanu Reeves, Nicholas Braun ("Succession") och Samantha Morton.
 
 
Ruben Östlund siktar på att premiärvisa filmen på Cannes Film Festival 2026.
 
A24 har under de senaste tio åren blivit kända för att producera prestigefyllda och prisade filmer som "Midsommar", "Moonlight" och "Everything Everywhere Att At Once" - för det mesta är det modiga lågbudgetfilmer som är deras signatur. Framöver vill de också satsa på mer kommersiella filmer.
| 19 maj 2024 21:25 |