Skribent

MovieZine

23 april 2024 | 10:00

Johan Falk-skaparen tar fokus på Sveriges hemliga agenter

Idag släpps Anders Nilssons nya roman "Spionernas krig - De förbjudna kapitlen". Se boktrailern här!
Anders Nilsson är för oss mest känd som skaparen bakom filmerna om Johan Falk. Sedan 1999 års "Noll tolerans" har snuten från Göteborg, i Jakob Eklunds skepnad, frontat inte mindre än 20 actionfilmer. Många fans anser filmserien vara bland det bästa som gjorts i actionväg i Sverige.
 
Sedan förra hösten kan Nilsson också titulera sig författare. Då släpptes romanen "Johan Falk - Slutet var bara början" som fortsätter på händelserna några år efter den senaste filmen. Det blev en storsäljare som bland annat vunnit pris för Årets deckare.
 
Nu kommer nästa bok, men det handlar om något helt annat. Parallellt med Johan Falk-filmerna har Anders Nilsson arbetat med att kartlägga Sveriges hemliga spion-historia. Resultatet: en bokserie under namnet "Spionernas krig".
 
Den första delen släpps idag. "De förbjudna kapitlen" utlovar "en actionfylld berättelse om de svenska underrättelse- och säkerhetstjänsterna under andra världskriget och fram till våra dagar".
 
Serien bygger på verkliga händelser. Karaktärerna är inspirerade av de kvinnor och män, agenter och spioner, som i hemlighet offrade allt för att försvara Sverige mot landets fiender. Se trailern här:
 
 

Det här är "Spionernas krig - De förbjudna kapitlen"

 
Sommaren 1982. En tidig morgon får Tore Forsberg, chef för Säpos kontraspionage mot Sovjetunionen, oväntat besök av en kvinna som påstår sig ha arbetat för den svenska säkerhetstjänsten under andra världskriget. Utblottad och bortglömd ber hon en misstänksam Tore om hjälp. Mötet öppnar dörren till hemligheter som krafter från det förflutna är beredda att försvara - med livet som insats.
 
Vintern 1940. I norra Finland stormar de ryska invasionsstyrkorna västerut, i riktning mot Sverige. Kriget kryper allt närmare och den egensinnige Teddy Ternberg rekryteras till en ny specialenhet inom den svenska militära underrättelsetjänsten. Han måste inte bara hantera hotet från främmande makter - mycket tyder dessutom på att en dubbelagent nästlat sig in i de allra hemligaste rummen.
 
"Spionernas krig" bygger på ett omfattande samarbete med över sjuttio personer från den hemliga världen, utförda under trettio års tid med avsikten att komma så nära sanningen om Sveriges roll i storpolitiken som en roman överhuvudtaget kan komma.
 
 
| 23 april 2024 10:00 |