Serie

Skribent

MovieZine

16 maj 2024 | 18:00

Nu finns omtalade Kevin Spacey-dokumentären att se på SVT Play

Skådespelaren försvarar sig: "Har aldrig lovat sex i utbyte mot hjälp med karriären."
Kevin Spacey var en av världens mest respekterade skådespelare. Han vann Oscars för "De misstänkta" och "American Beauty", och hyllades för sin roll i Netflix-serien "House of Cards". Numera - cancelled. Vad hände?
 
År 2017 anklagar skådespelaren Anthony Rapp honom för sexuella övergrepp. Det kom att bli det första av flera vittnesmål om olämpligt beteende. Kevin Spaceys anseende ödeläggs och han försvinner från rampljuset.
 
2023 friades han i brittisk domstol från flera fall av sexuella övergrepp. Men nu träder flera män fram och delar med sig av sina erfarenheter för första gången.
 

Chockerande avslöjanden om Spacey

 
Enligt Variety berättar dokumentären om flera tillfällen då unga män och kollegor blivit förförda eller känt sig obekväma i Spaceys närvaro. Bland annat ska han ha tagit en ung skådespelare på könet vid inspelningen av "House of Cards". Han lär också ha runkat under en biodejt med en ung man - till "Rädda menige Ryan", av alla filmer...
 
Dokumentären "Kevin Spacey Unmasked" använder sig av aldrig tidigare visade intervjuer och arkivmaterial för att berätta historien om Kevin Spaceys liv - från uppväxten i New Jersey till utskälld stjärna via Hollywoods finrum.
 

"Jag gjorde inget olagligt"

 
Kevin Spacey medverkat själv inte i dokumentären, men har uttalat sig kritiskt:
 
- Jag tar fullt ansvar för mitt tidigare beteende och mina handlingar. Men jag kan inte och kommer inte be om ursäkt till någon som har hittat på eller överdrivit historierna om mig, säger han i en intervju enligt Deadline.
 
- Jag har aldrig utlovat någon sex i utbyte mot hjälp med karriären. Jag har säkert legat med män som trodde att de skulle komma framåt i karriären om de hade en relation med mig. Men det var ingen dialog vi hade, allt var deras plan, jag var inte med på det avtalet.
 
- Har jag flörtat med 20-åringar? Ja. Har jag stött på någon som visade sig vara ointresserad? Ja. Det är inget jag skulle göra idag. Men det är inte olagligt, tillägger Spacey.
 
● Båda avsnitten av "Kevin Spacey Unmasked" har just släppts på SVT Play.
● Del 1 visas även i SVT1 den 3 juni 21:00. Del 2 visas den 13 juni 21:00.
| 16 maj 2024 18:00 |