Film

Skribent

Alexander Kardelo

14 maj 2024 | 14:30

B-filmskungen tog Ingmar Bergman till USA: "Han skrev och tackade mig"

Corman introducerade den amerikanska drive-in-publiken för "Viskningar och rop".
Amerikanske filmskaparen Roger Cormans död vid 98 års ålder har fått många att uppmärksamma en lång och otrolig karriär, kantad av b-skräck, exploitation och oändlig uppfinningsrikedom.
 
Corman lämnar vår värld med en imponerande lång meritlista på IMDB: han har regisserat över 50 filmer och producerat närmare 500. Han var också först med att stötta talanger som James Cameron, Martin Scorsese och Jack Nicholson, och öppna en dörr in till filmbranschen.
 
Vad färre kanske känner till är att Corman även brann för finkulturen. Hans distributionsbolag New World Pictures grundades 1970 och lät bland andra Kurosawa och Fellini hitta ny publik i USA. Corman tog även in Ingmar Bergmans filmer som "Viskningar och rop" (1972) - som nominerades till 5 Oscars.
 
- Vi släppte "Viskningar och rop" som man brukar göra, i storstäderna och särskilt i collegestäder. Så distribuerade man vanligtvis sådana filmer, berättar Roger Corman i en intervju.
 
- Med filmer som "The Student Nurses" och "The Big Doll House" var vi en stark drive-in-distributör. Men hösten närmare sig. Vi visste att det var svårt att dra publik till drive-in-biografer på hösten då vädret blev allt sämre.
 
 
Då kom han på snilleblixten: varför inte sätta upp "Viskningar och rop" på drive-in-biografer i USA? Ett dystert svenskt drama på biodukar som annars visar billiga popcornrullar - vad kan gå fel?
 
- Alla sa: du kan inte sätta upp "Viskningar och rop" på drive-in! "Varför inte?" svarade jag. Så vi gjorde det. Och den gick ganska bra! Alla var överlyckliga, minns Corman stolt.
 
- Sen fick jag ett brev från Ingmar Bergman, som tackade mig för att ha tagit hans film till en publik som han aldrig hade väntat sig.
 
Se intervjun nedan:
 
| 14 maj 2024 14:30 |