Film

Skribent

Alexander Svensson

9 maj 2024 | 19:30

Lista: 5 "Sagan om Ringen"-karaktärer som förtjänar en spinoff

Warner Bros har nu låtit hälsa att vi har många fler bioäventyr i Midgård att se fram emot. Här är fem uppslag på potentiella filmer från MovieZine.
Nu har det meddelats att "Sagan om Ringen" återvänder till biograferna med nya filmer från och med 2026. Först ut är "The Hunt for Gollum" med Andy Serkis tillbaka i huvudrollen, men blir den en succé så lär vi få återvända till Midgård många gånger till framöver. Huruvida det här är spännande och bra eller ett själlöst försök att bättra Warner Bros balansräkningar kan man självklart diskutera, men ska det nu tvunget göras så är det lika bra att vi redan nu börjar filura på vad Warner kan tänkas koka ihop. Här nedan listar jag fem förslag som skulle kunna bli helt okej:
 
1. Det självklara - en Gandalf-film
Problemet med att göra en film om mer eller mindre valfri karaktär i “Sagan om Ringen” är att originalskådespelarna åldrats. Frågan är om Ian McKellen (som fyller 85 om ett par veckor) orkar spela Gandalf igen. Men givet att det går att lösa så är Gandalf en oerhört tacksam karaktär för allmän spinoff-verksamhet: han har rest överallt, träffat alla, och funnits i Midgård i en halv evighet. Oavsett vilket äventyr du vill slänga ihop så kan du sannolikt få in Gandalf i det.
 
Alla älskar Gandalf - men kan han spelas av någon annan än Ian McKellen?
 
2. En fortsättning för Tauriel?
Japp, karaktären är rent tekniskt inte med i “Sagan om Ringen”, utan endast i “The Hobbit”, och då endast filmerna: hon är en karaktär uppfunnen av Peter Jackson, inte av J.R.R. Tolkien. Därmed är hon också perfekt för Warner Bros nya spinoff-planer som utan tvekan lär röra sig bortom Tolkiens skrift. Iochmed att Tauriel är en alv, och därmed lever länge kan man också ge henne en berättelse som utspelar sig lite närsom, vilket lär underlätta för manusförfattarna. Hennes slut i “The Hobbit” var dessutom något öppet, så till skillnad från de flesta andra karaktärer på den här listan så skulle en film av henne eventuellt fylla en annan funktion än att fylla ut Warner Bros fickor. Och dessutom: blir filmen dålig har man iallafall inte sabbat en karaktär som Tolkien skrivit själv.
 
Tauriel (Evangeline Lilly) var kanske inte den allra populäraste delen av "Hobbit"-filmerna, men en berättelse där hon får stå i centrum kanske kan göra henne mer omtyckt?
 
3. Sauron (och Första Åldern rent allmänt)
Att slänga in Sauron på den här listan är mer ett sätt att få in Den Första Åldern, som är den första historiska eran i Midgård. En film(serie) om den skulle således inte nödvändigtvis följa Sauron specifikt, men han kommer absolut att få vara med. Dock inte som storskurk: den rollen har hans boss, Morgoth. Huvudfokuset skulle vara på kriget mellan honom och alverna, som under Den Första Åldern var den dominerande kraften i Midgård. Tidsmässigt skulle det här utspela sig före såväl Jacksons filmer och Prime Videos tv-serie “Maktens Ringar”.
 
Sauron i all sin prakt - i en film om den första åldern hade han dock bara varit vice-skurk: hans chef Morgoth är nämligen en ännu läbbigare typ.
 
4. Hurins barn
När vi nu iochmed den Första Åldern ändå är inne på sånt som Tolkien faktiskt skrivit om så måste vi lyfta den eminenta boken “Hurins Barn”. Det är en berättelse som till stora delar skrevs av Tolkien, och sedan färdigställdes och publicerades av hans son Christopher (som för övrigt lär göra barrell rolls i sin grav iochmed hur kommersialiserat “Sagan om Ringen” nu blivit). “Hurins barn” följer primärt Turin, son till hjälten Hurin, som förbannats med olycka. Berättelsen är en tragedi, i motsats till “Sagan om Ringen”, och blir betydligt mörkare och sorgligare, men är samtidigt oerhört stark. Vill man göra något som A) är bra, och B ) är baserat på något Tolkien faktiskt skrivit, så är “Hurins barn” absolut inget dåligt alternativ.
 
5. En film om farmer Maggot
Om vi nu kan ta ett ögonblick och flytta fokuset från de storslagna och blockbustervänliga bitarna av “Sagan om Ringen”, och istället fästa blicken på platsen där äventyren alltid börjar: Fylke. Där bor som bekant hobbitarna, och de ägnar sig i regel inte åt något mer än ganska trevliga små vardagsbestyr. Den roligaste hobbiten (undanräknat de som spelar stora roller i filmerna) är utan tvekan farmer Maggot. Han syns rent strikt inte till så mycket i filmerna, men hans lie har en framträdande roll när han jagar Merry och Pippin, som precis snott hans grönsaker. Hade det inte varit sjukt mysigt att se en film om Maggot när han sköter sina fält, odlar sin potatis, tjurar på yngre hobbitar och bygger en kråkskrämma? Lite som en “Jeanne Dielman” i Midgård, fast utan mörka plot-twists. Jag hade åtminstone betalt en biobiljett för “Farmer Maggot”-filmen.
 
En lie nalkas vid horisonten... farmer Maggot är nära...
 
Vilka karaktärer eller berättelser från Midgård vill du se på bioduken? Eller borde vi lämna "Sagan om Ringen" som det är?
| 9 maj 2024 19:30 |