Film

Skribent

Alexander Kardelo

3 oktober 2023 | 20:30

Lily Gladstone är Scorseses senaste fynd

Lär känna skådespelerskan som spelar mot giganterna Leonardo DiCaprio och Robert de Niro i höstens kriminaldrama, ”Killers of the Flower Moon”.
Martin Scorsese har arbetat med många stora stjärnor genom åren, och har även ett öga för vassa nykomlingar. Det var i hans regi som Margot Robbie fick sitt breda genombrott i "The Wolf of Wall Street" för tio år sen. Nu får Leonardo DiCaprio ännu en begåvad hustru på bioduken: hon spelas av 37-åriga Lily Gladstone.
 
Gladstone har varit aktiv som skådespelare i tio års tid, och du kan ha sett henne i filmen "First Cow" eller tv-serien "Billions". Höstens blodstänkta western-drama "Killers of the Flower Moon" spås ge en skjuts i karriären, och hon hyllas sedan världspremiären i Cannes för sin starka prestation i en av filmens tre huvudroller.
 
 
I Apples nysläppta featurette berättar hon mer om sin roll i den sanna historien som tar oss till 1920-talets Osage County, drabbat av en rad brutala mord på ursprungsbefolkningen.
 
- Som skådespelare känner jag ett enormt ansvar när jag gestaltar Mollie Burkhart. Oljepengar drog mycket oönskad uppmärksamhet till Osage-folkets land. När morden började inträffa utmanade hon rättssystemet, säger Gladstone.
 
- Det är en mäktig film och jag känner mig hedrad att stå med Osage-folket och de dödas släktingar.
 
 
DiCaprio har tidigare berättat att Lily Gladstone fick rollen som Mollie utan att ens behöva provfilma. Hon hade bara skickat in ett band, och efter lite Zoom-snack med regissören var Scorsese övertygad.
 
- Marty visste instinktivt att Lily var den rätta. Han såg något äkta i hennes ögon trots att det var på en datorskärm. Jag har aldrig varit med om att han träffat någon och omedelbart säger "vi väntar inte en minut till".
 
"Killers of the Flower Moon" får biopremiär 20 oktober.
| 3 oktober 2023 20:30 |