Film

Skribent

Nader Ryan Pahlevani

21 maj 2024 | 13:30

Toppbetyg! 2023 års omtalade demonskräck släpps i Sverige - lämnar dig "obekväm och chockad"

Du har mest troligen aldrig sett en demonfilm lik denna.
Invånarna i en liten sömnig by får reda på att en demonliknande ondska är på väg att födas mitt i allt. I hopp om att undvika detta och rädda det lilla samhället tar två bröder saken i egna händer; flytta på kroppen som ondskan håller på att födas ut ur. Det visar sig vara lättare sagt än gjort och snart som det är... Jadu, mer bör jag inte avslöja. 
 
Demián Rugna har tidigare regisserat "Terrified" som också skruvade upp skrämselfaktorn till hundra. "When Evil Lurks" bygger på samma sätt upp en otroligt ödesdiger stämning innan helvetet bryter ut. Det är välskrivet, välkomponerat och emellanåt riktigt äckligt och skrämmande. Ingen film för den äckelmagade med andra ord. 
 
 
Även på filmhemsidan Rotten Tomatoes regnar lovorden; inte nog med att skräckfilmen sitter på ovanligt höga 97% för en skräckfilm, utan kritikerna verkar enade om att filmen osar ren och skär ondska. Podcasten Horror Queers kallar filmen för "en ondskefull och vidrig bit film - och jag menar det som en komplimang." Hemsidan RN&R delar ut 4,25/5 och skriver kort och gott: "yikes!" och tillägger att filmen är "bortom brutal." 
 
För den som är van vid Hollywoodmaskineriet kan filmen upplevas som svår eller konstig. Det är inte din typiska demonfilm, och små spökungar, nunnor och billiga hoppa-till-scener skriker med sin frånvaro. Skönt!
 
Även på MovieZine gick filmen hem där den kammade hem en solklar femma i betyg. Andreas Samuelson skriver: "filmen har sedan dess premiär på Torontos filmfestival omtalats som både en av årets mest skrämmande - men även äckligaste - skräckfilmer. När man ser den är det lätt att förstår varför då till och med en härdad skräckfilmsnörd som undertecknad finner sig förvånansvärt obekväm och chockad över vad filmen har att erbjuda."
 
Ge dig ut på en mörk resa ner till helvetet nu när filmen är tillgänglig digitalt på tjänster som SF Anytime och dylikt. 
 
Vad tycker du om "When Evil Lurks"? Kommentera gärna. 
| 21 maj 2024 13:30 |