Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 maj 2024 | 10:45

”Chockerande och motbjudande”: En ny skräckfilm ruskar om i Cannes

Flera kritiker ska ha lämnat biografen vid pressvisningen. Andra tokälskar "The Substance".
Årets upplaga av Cannes har kommit halvvägs, och vi har sett "Furiosa" hyllas och "Megalopolis" dela kritikerna i hata-eller-älska-läger. Som det bör vara på en filmfestival.
 
Sen är det ju inte riktigt Cannes utan en riktigt motbjudande och utmanande skräckthriller. I år är det "The Substance" som väcker buzz och avsky om vartannat. Indiewire beskriver filmen med Demi Moore som "feministisk body horror" - i övrigt hölls handlingen hemlig ända fram till söndagens premiär.
 
Demi Moore spelar Elisabeth Sparkle, en tidigare firad skådespelerska vars stjärnstatus har falnat. Hon får till och med sparken från sitt senaste jobb, fitness-videor, då hon anses för gammal. Desperat kommer hon i kontakt med ett företag som erbjuder en mystisk substans, som utlovar "en yngre och bättre version" av dig själv.
 
Den nya versionen av Elisabeth spelas av Margaret Qualley. Sen händer det vidriga saker som ingen vill spoila. Magstarka scener utlovas i vad som utvecklas till "en sjuk och obekvämt tokrolig mardröm" samt en satir över det ytliga Los Angeles.
 
"En omedelbar klassiker i body horror-genren" och "äckligt och briljant" - så lyder några av de första reaktionerna från Cannes-festivalen. Samtidigt vittnas det om att flera i publiken lämnade biografen under den första pressvisningen, uppenbart inte redo för vad regissören Coraline Fargeat ("Revenge", 2017) skulle bjuda på.
 
"The Substance" deltar i tävlingen om Guldpalmen i år. Det återstår att se om filmen faller Greta Gerwig och den övriga juryn i smaken. Kolla in fler härliga omdömen här nedan:
 

1. Kan inte tro att den existerar

 
 

2. Den bästa filmen i tävlan

 
 

3. Urdålig!

 
 

4. What the f***

 
 

5. Bästa body horror-filmen?

 
 

6. Cyniskt skräp

 
 

7. Äckligast sedan "Flugan"

 
 

8. Mörkt, roligt, briljant

 
 

9. Välkommen tillbaka, Demi Moore!

 
 

10. Holy sh**

 
| 20 maj 2024 10:45 |