Film

Skribent

Alexander Kardelo

17 maj 2024 | 07:00

Cannes 2024: Coppolas galna comeback hyllas och sågas av kritikerna

En episk film, eller ett episkt misslyckande?
Det positiva? "Gudfadern"-regissören Francis Ford Coppola är tillbaka med besked. Den hyllade filmveteranen har vid 85 års ålder gjort sin mest omtalade film på tre decennier - ett drömprojekt med storslagna idéer och en imponerande rollista.
 
Det negativa? Han fick själv betala 120 miljoner dollar ur egen ficka för att få filmen gjort. Och flera av kritikerna fattar ingenting efter gårdagens världspremiär i Cannes.
 
Det här kan antingen bli filmårets höjdpunkt eller filmårets magplask. Recensionerna för ambitiösa "Megalopolis" är iallafall underhållande läsning i väntan på den svenska premiären..."Den skräpigaste av skräpfilmer" tyckte Vanity Fair. "Ett sprakande epos och en galen mans dröm", kontrar The Playlist. Bara för att välja två recensioner med rakt motsatt åsikt.
 
Läs fler kommentarer nedan...
 
Hollywood Reporter: "Jag var inte alltid engagerad i den under de två timmarna, men alltid nyfiken på var den var på väg härnäst. Är det en bra film? Verkligen inte. Men den kan inte heller avfärdas så lätt."
 
Guardian: "Det är ett passionsprojekt utan passion: en uppblåst, tråkig och förbryllande ytlig film, full av naiva sanningar om mänsklighetens framtid."
 
Variety: "Megalopolis är allt annat än en lat film. Många idéer fungerar inte som det var tänkt, men det här är den typen av statement i slutet av karriären som inbitna fans förväntar sig av en filmskapare som aldrig förlorat sin tro på filmens kraft."
 
Deadline: "Coppola bryter många av filmskapandet regler, men respekterar den viktigaste: filmen är aldrig någonsin tråkig, och den kommer inspirera lika många konstnärer som den kommer avskräcka tittare."
 
Åsikterna är inte mindre delade på Twitter/X. Vultures skribent kallar "Megalopolis" för "den galnaste filmen jag någonsin har sett". Coppolas senaste har tveklöst många fans som uppskattar den storslagna visionen. Andra kallar filmen för "en mardröm" och en total katastrof.
 
Än så länge har "Megalopolis" inget svenskt premiärdatum.
 
| 17 maj 2024 07:00 |