Film

Skribent

Paul Dakwar

11 maj 2024 | 22:00

Den bästa "Apornas planet"-filmen du aldrig såg kunde ha fått Arnold i huvudrollen

"Kingdom od the Planet of the Apes" har återigen satt "Apornas planet"-sagan på kartan. Men redan under 90-talet fanns tankar om att göra en våldsam och actionfylld "Apornas planet"-film, med ingen mindre än Schwarzenegger i spetsen.
I början på 90-talet fick vi nästan en actionfylld och våldsam “Apornas planet”-film med Arnold Schwarzenegger i spetsen och Oliver Stone bakom spakarna som producent. Terry Hayes, manusförfattaren bakom “Mad Max 2: The Road Warrior” och “Mad Max Beyond the Thunderdome”, blev anlitad att skriva manuset för denna film. Dåvarande Fox VD:n sa att manuset var “bland de bästa han läst”.
 
Filmen skulle ha hetat “Return of the Apes” och berättelsen skulle handla om intelligenta apor i en forntida civilsation. Likt de nya “Apornas planet”-filmerna, som är inspirerade av den gammaltestamentliga berättelsen om Mose, skulle denna film också vara sammanflätad med bibliska teman.
 
 
Handlingen skulle följa två genetiker som reser tillbaka i tiden till en avgörande punkt i människans evolution för att säkerställa mänsklighetens överlevnad mot en dödlig pandemi. Schwarzenegger var först tänkt att vara en av vetenskapsmännen, men senare ville man rollsätta honom som en hövding för grottmänniskor.
 
Trots Arnold Schwarzeneggers intresse för projektet ledde förändringar i regissörens vision och oenigheter om manusets riktning till flera avhopp och slutligen till att Stones koncept övergavs.
 
Efterföljande försök involverade regissörer som Chris Columbus och James Cameron, med olika iterationer av manuset, men konflikter och kreativa skillnader hindrade projektet från att gå vidare. Schwarzeneggers slutliga avståndstagande från filmen slog spiken i kistan som projektet begravdes i.
 
Large 940f55e8d34105854c27f57054e16f0e planetoftheapes22222
 
I början av 00-talet plockades projektet upp igen, med Tim Burton i spetsen och blev en rätt sågad actionfilm med Mark Wahlberg i huvudrollen. 
 
Vi vet inte hur resultatet hade blivit för “Return of the Apes”, men om filmen var lika campy och cheesy som andra Arnold-filmer, kanske vi hade fått repliker som “Stop monkeying around” när Arnold pepprar ner chimpanser med ett maskingevär, eller en scen när han kastar en hård banan på pannan av en gorilla med sådan kraft att denna dör, följt av en replik i stil med “Bananas are for monkeys!” (ah, om ändå jag vore en manusförfattare under 90-talet).
 
Hade du velat se en "Apornas planet"-film med Arnold Schwarzenegger i spetsen?
| 11 maj 2024 22:00 |