Film

Skribent

Alexander Kardelo

20 maj 2024 | 09:00

Animerade succéfilmen ”Mavka: Skogens väktare” blir spelfilm

Den ukrainska familjefilmen har fått premiär i närmare 150 länder.
En animerad fantasyfilm från Ukraina är årets kanske mest otippade biosuccé. ”Mavka: Skogens väktare” har charmat barn och familjer i 148 länder och även legat på den svenska biotoppen under de senaste sju veckorna.
 
Nu går Mavka mot nya äventyr. Variety rapporterar om att historien ska bli spelfilm.
 
Enligt den ukrainska filmstudion FILM.UA är tanken att "fördjupa sig ännu mer i den ukrainska folktron och skapa ett mer komplext porträtt av den mytomspunna karaktären". Men både handlingen och karaktären kommer att skilja sig från den animerade filmen:
 
- "Mavka" var alltid tänkt som en multiplattform-franchise. Den animerade filmen var bara början. Vi vill hålla gamla fans nöjda och locka nya, säger producenten Anna Eliseeva.
 
Sen finns såklart utmaningen i att spela in film i ett land som fortfarande ligger i krig med Ryssland.
 
- Först pandemin och nu kriget - jag skulle säga att vår nations motståndskraft är på topp, tillägger producent Irina Kostyuk. Vårt viktigaste uppdrag med den animerade filmen var att exportera ukrainsk kultur. Vi ville göra världens publik medveten om vår storslagna nation och dess unika identitet. Det är exakt vad Putin vill förgöra.
 
"Mavka: Skogens väktare" har hittills spelat in 21 miljoner dollar världen över och är den mest inkomstbringande filmen någonsin från Ukraina.
| 20 maj 2024 09:00 |