Serie

Skribent

MovieZine

18 februari 2020 | 14:30

Andreas Öhman är tillbaka med mystisk miniserie

”The Blair Witch Project” möter ”coming of age”-drama på SVT Play den 25 februari.
Sommarnätter i en stuga i Norrland med bästa vännerna. Klara ska filma allt. Även allt som inte är bra. Snart övergår den intima, varma vänskapen till en nervkittlande thriller och Klara är försvunnen. Kvar är materialet som hon filmat men nu i polisens händer.

Regissören Andreas Öhman ("I rymden finns inga känslor", "Odödliga") är tillbaka med en miniserie i sju 15-minuters avsnitt.

- "Den sista sommaren" tar avstamp i den tid i livet när allt känns möjligt men också i hur snabbt den känslan kan vända när verkligheten gör sig påmind. Därför valde vi att berätta historien främst genom ”found footage”. Eftersom autenticiteten i det tittaren får se har varit grundläggande, säger Andreas Öhman.
 
 
Seriens formgrepp beskriver han och producenten Alice Ängeby som en slags hybrid och inspiration där ”The Blair Witch Project” möter ”coming of age”-drama.

- Det har vi försökt uppnå genom en avskalad och nära gestaltning av relativt stora ämnen. Det dokumentära greppet gör att vi skapar en intimitet som känns unik och som tittare är svår att värja sig emot, säger producent Alice Ängeby.

Serien är inspelad till största del i Djuped, en by intill Ångermanälven i Norrland, som är regissörens egen uppväxtort. I rollerna ser vi Amalia Holm, Emil Öhlén, Kevin Vaz, Martin Wallström, Josephine Owe, Leona Axelsen, Tina Pour Davoy och David Larsson.

"Den sista sommaren" premiärvisades på Göteborgs filmfestival 2020 och sänds i SVT1 21:45 med start 25 februari. Samma dag finns också samtliga avsnitt på SVT Play.
| 18 februari 2020 14:30 |