Film

Skribent

Daniel Berglund

28 april 2024 | 12:00

10 älskade skådespelare som lämnat rampljuset (och varför)

En film är ofta bara så bra som sina skådespelare. Vad hände egentligen med de allmänt uppskattade som vi inte sett på ett tag?
Mycket kan försämras om inte vår kära protagonist eller hatade antagonist skildras av en grym skådespelare.
 
Det finns vissa som sticker ut särskilt mycket i detta hav av kändisar. Personer som inte enbart porträtterar sina karaktärer med ett dynamiskt djup, utan dessutom innehar en karisma som i alla fall jag kan bli avundsjuk över. Skådisar med en unik charm eller personlighet vilken får oss att älska dem desto mer.
 
Dessvärre kan skådespelare trots detta ibland välja, eller tvingas, att lämna rampljuset. Här nedan följer några vi saknar:
 

1. Jack Nicholson

 
 
Vi börjar starkt. Nicholson har en filmografi på hela 80 filmer, där den senaste är “How Do You Know” (2010) - 14 år gammal alltså. Han har i en intervju med Vanity Fair 2013 meddelat att han inte pensionerat sig men att han inte längre är lika driven att vara i rampljuset, om inte filmen kan beröra folk på djupet.
 
Det verkar som att skådespelaren vill göra det som han verkligen vill, och med sin erfarenhet och status har han den möjligheten. Detta är visserligen en vild gissning, men jag tror personligen att vi kommer att se Nicholson igen, något jag understryker genom att nämna hur han ämnade skådespela i nyinspelningen av “Min pappa Toni Erdmann” (2016) - ett projekt som övergavs 2018.
 

2. Sharon Stone

 
 
Den här kända skådespelerskan har förvisso varit med i filmer nyligen, men de har inte varit särskilt stora utan snarare mindre märkvärdiga, förutom kanske “The Disaster Artist” (2017) där hon dock bara hade en mindre roll. Detta är en stor skillnad från den tid då hon stod i rampljuset, med roller i bland andra: “Total Recall” (1990), “Basic Instinct – iskallt begär” (1992), och “Casino” (1995).
 
Vi får se om Sharon Stone kommer tillbaka i fokus någon gång i framtiden, men det är oklart. Hon har berättat att hon, sedan hon fick en stroke 2001, inte fått särskilt många erbjudanden.
 

3. Daniel Day-Lewis

 
 
Med tre Oscarsvinster, fyra BAFTA-vinster, tre SAG-vinster och två Golden Globes är det svårt att argumentera mot faktumet att Daniel Day-Lewis är en av tidernas bästa skådespelare. Han ville ta en paus redan 2013 efter “Lincoln”, men kom tillbaka för att göra "Phantom Thread" (2017) - vilket än idag är den senaste gången vi såg honom.
 
När tidningen W intervjuade honom uttalade han sig kring beslutet att pensionera sig, sägandes att han måste tro på värdet i det han gör. Tidigare räckte det att publiken trodde på det, men han kände att det till slut fick vara nog.
 

4. Kim Basinger

 
 
Oscarsvinnande skådespelerskan Kim Basinger fångade världens uppmärksamhet när hon 1983 spelade Bondbruden Domino Petachi i filmen “Never Say Never Again”. Hon är inte direkt pensionerad, men tar inte lika många roller längre. Istället umgås hon med sin dotter Ireland Baldwin, som hon fick med hennes exman Alec. Numera är hon tillsammans med hårstylisten Mitch Stone, och de tar det lugnt tillsammans.
 
Hennes namn dyker inte upp alls lika ofta som när hon spelade i “Batman” (1989), “L.A. Konfidentiellt” (1997) eller “8 Mile” (2002). Om du (av någon outgrundlig anledning) har sett "Fifty Shades"-trilogin har du förmodligen sett henne där eftersom hon hade en mindre roll.
 

5. Gene Hackman

 
 
Med en skådespelarkarriär som sträcker sig över över sex årtionden måste jag också nämna den charmiga Gene Hackman. Han står i nuläget starkt på hela 94 år, men berättade 2014 i en intervju med Larry King, att han inte hade framtida projekt och att han tänkte att sin karriär var över, något han sedan dess har bekräftat.
 
Han har uttryckt sig vara nöjd med sin karriär, vilket man förstår utifrån hans filmografi, som inkluderar allt från “Bonnie och Clyde” (1967) och “ French Connection - Lagens våldsamma män” (1971) till “The Royal Tenenbaums” (2001), vilket är filmen jag som Wes Anderson-fantast personligen starkt kopplar till honom.
 

6. Michael Caine

 
 
Det är svårt att tala om älskade skådisar och inte nämna legenden Sir Michael Caine. Hans röst ger mig gåshud och skådespeleriet likaså. Du som läser kanske sitter och tänker att det inte var så länge sedan du såg Caine, vilket såklart kan stämma. Men med undantag såsom Christopher Nolans filmer - däribland senast “Tenet” (2020) - så har Caine inte varit i många nya storfilmer.
 
Och framförallt är han på listan eftersom han dessvärre nu också har bekräftat sin pensionering - vilket innebär att vi inte kommer att se honom i något nytt framöver. Hans sista film blev således “The Great Escape” (2023).
 

7. Demi Moore

 
 
Oftast kopplar man namnet Demi Moore till hennes skådespelarinsatser i filmer som “St. Elmo's Fire” (1985), “Ghost” (1990) och “På heder och samvete” (1992). Man talar också ofta om hennes giftermål med Bruce Willis och hennes senare relation med Ashton Kutcher.
 
Värt att nämna är att hon inte officiellt har pensionerat sig utan helt enkelt bara förlorat allmänhetens uppmärksamhet då hon enbart tagit små roller de senaste två årtionden. Hon har dock hela sin karriär ägnat sig åt filantropi och har gjort mycket för många välgörenheter genom åren, något som fortfarande engagerar henne.
 

8. Michael J. Fox

 
 
Vi har kommit till vad som förmodligen är den sorgligaste anledningen till pensionering på listan. Fox lider av Parkinsons sjukdom och har blivit värre med åren, vilket ledde till att han 2020 avslutade sin filmkarriär eftersom han hade talsvårigheter.
 
Han har varit med i många filmer och serier, men de insatser som ligger mig varmast om hjärtat är som Milo Thatch i “Atlantis - en försvunnen värld” (2001) och givetvis som Marty McFly i “Tillbaka till framtiden”-trilogin. Senast uppmärksammades hans liv i Apple TV Plus-dokumentären “Still: A Michael J. Fox Movie” (2023). Han är älskad för sina roller men också för sin aktivism - huvudsakligen i kamp för att hitta botemedel mot Parkinsons.
 

9. Morgan Freeman

 
 
Nu kanske du tänker: “Vad gör Morgan Freeman här? Han ser jag ju överallt!” Ja, det stämmer nog, men faktumet är att du i sådana fall ser om klassiker - inte nya filmer. För de facto har inte vår kära Freeman varit med i en märkvärt stor biofilm sedan “Angel Has Fallen” (2019).
 
När man kollar på hans filmografi ser man att Freeman visserligen har varit med i en del men i jämförelse med rollerna han fick förr (“Seven” (1995), “Million Dollar Baby” (2004), “The Dark Knight" (2008)), så måste man erkänna att rampljuset har fallit åt ett annat håll. Vi kan dock tacka honom för att han fortfarande gör filmer, och bara vänta på att nästa storfilm lurar runt hörnet.
 

10. Cameron Diaz

 
 
Med sin fantastiska karriär och sin optimistiska personlighet är Cameron Diaz allmänt älskad. Hon är miljöaktivist och har dessutom skrivit en bok om att älska sin egen kropp. Hennes filmkarriär är en blandning av komedier såsom “The Mask” (1994), Shrek-trilogin (2001-2010), och dramafilmer - bland andra “Vanilla Sky” (2001) samt “Gangs of New York” (2002). Hennes senaste film är nästan exakt tio år gammal numera, nämligen “Annie” (2014).
 
Anledningen till att detta är sista namnet på listan är för att Diaz faktiskt är på väg tillbaka till filmkarriären. Hon kommer att spela i den kommande Seth Gordon-filmen “Back in Action” - vilket är en väldigt passande titel.
 
Avslutningsvis gissar jag att du ändå kände igen de flesta av namnen. Vissa av dem har slutat helt med film, och andra har vi helt enkelt bara inte sett i storfilmer på ett tag. Det finns några namn jag känner att jag vill nämna som tillägg till listan, däribland Rick Moranis som inte varit med i något sedan “Björnbröder 2” (2006), men som dock också kommer tillbaka i år.
 
Även Tim Curry har vi inte sett på länge på grund av en stroke som ledde till att han numera sitter i rullstol. Joe Pesci sa 1999 att han pensionerade sig men vi har sett honom i 5 filmer sen dess… Bridget Fonda har vi inte heller sett sedan 2002 eftersom hon valt att fokusera på familjelivet.
 
Det finns helt enkelt många anledningar till att skådespelare inte längre är i rampljuset. Och vi kan förvänta oss att många som vi ser mycket nu kommer att dra sig tillbaka en dag och bana väg för nya stjärnskott som förtjänar vår uppmärksamhet. Spännande!
 
Vem av dessa saknar du mest att se i dagens filmer? Missade jag kanske någon? Kommentera gärna och håll filmmagin levande!
| 28 april 2024 12:00 |