1
Har hört mycket gott om denna film och en dag när jag var barnfri så passade jag på att se den. Ja vad ska jag säga. Filmen är kantad av värdelösa one-liners som en *finurlig* Matt Damon drar för sig själv inför videokameror som sitter uppmonterade på Mars-basen. Samtidigt gör han massa McGyver-moves när han "science the shit" ur grejer som han själv lite förnumstigt uttrycker det. Tanken är väl att man som tittare ska titta och fascineras över vad man kan göra med vetenskap. Jag tror inte att det är en slump att det "enda brännbara" som Matt Damon hittar på Mars-basen är ett krucifix, som han naturligtvis måste tända eld på. Samtidigt framställs NASA nåt slags myspys- och kramkalas där alla har det fint som en gullig familj. Ibland kändes det som att det var NASA som måste ha betalt budgeten till den här filmen, för att folk inte ska genomskåda vilken stor humbug-organisation de egentligen är.
Läs mer
3
Lagom underhållande men gravt överskattad. Kanske folk hyllar den för att Ridley Scott för en gångs skull gjort en film som inte var direkt dålig. Matt Damon är bra men väldigt... Matt Damon. Gillade Donald Glovers inhopp dock.
Läs mer
4
När Mars-teamet tvingas avbryta sin vistelse då en ödesdiger storm försätter hela besättningen i fara, råkar en ur teamet ut för en olycka, utan att hitta sin team medlem lämnar man Mars med förutsättning att Mark Watney(Matt Damon) är död?! Självklart har han överlevt men med begränsad mat och förnödenheter och ingen direkt kontakt med jorden tvingas Mark ta sin kreativitet och pusha sig till max för att överleva tills och om någon kommer och letar efter honom...Men hur länge ska hans kreativitet hålla honom vid liv???? Spännande och skicklig gjord. Dock alldeles för orealistisk och osannolik för att den ska bli trovärdig:( Ensam på en öde planet i rymden utan hopp eller vetenskap att någon kommer se dig , höra dig eller leta efter dig, hittar han motivationen och sina hemliga men mycket passande MacGyver kunskaper som självklart kommer till hands för en överlevnad på en öde och obeboelig planet för människan. Det blev lite för mycket amerikansk optimism för att kännas trovärdig, men en spännande och känslomässigt engagerande film...betyget blir en stark 3a... Cast:Jeff Daniels, Jessica Chastain, Sean Bean mfl.. AAA+
Läs mer
3
Jag har varit och sett Ridley Scotts nya storfilm "The Martian" på bio och ska nu med denna filmrecension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen. Efter en misslyckad rymdexpedition lämnas Mark Watney (Matt Damon) ensam kvar på Mars. Hans besättning är övertygad om att han är död, men Mark Watney lever i alla fall för tillfället. Utan möjlighet att kunna kommunicera sin belägenhet med jorden inser han snart att han måste utnyttja alla sina kunskaper för att överleva. Utrustad med en stor portion skarpsinne, och en ännu större dos självironi, ger sig Mark Watney i kast med att utmana den röda planetens ogästvänliga miljö med målet att en dag kunna återvända hem. Det finns väldigt få saker att klaga på när det gäller denna film. Så därför börjar jag med det enda negativa som är att filmen ibland kändes lite småseg och på tok för lång. Den kunde kanske ha kortats ner en halvtimme eller något. Utöver det finns det bara positiva saker att säga. Matt Damon gör sin bästa rollprestation sedan sin medverkan i filmen "Good Will Hunting". Filmens story berättas med en lagom gnutta humor som gör att det hela blir mer lättsamt vilket är en välkommen ingrediens i något som annars skulle ha kunnat bli en ganska mörk och deprimerande historia att bevittna. Och bra är det också att man parallellt med storyn om Marks ensamhet på Mars även får följa vad som sker på Jorden och vad som sker på rymdbasen där besättningen som har lämnat Mark Watney vistas. Det hade annars blivit ganska segt att i två och en halv timme bara följa en ensam man på Mars. Vad gäller skådisarna så lyfter de också filmen med bra skådespeleri. Framförallt Matt Damon och Jessica Chastain gör bra ifrån sig. Kul var det dessutom att få se Jeff Daniels igen i en seriös roll efter den något mindre seriösa filmen "Dumb and Dumber To". Scenerna på Mars framför allt var väldigt trovärdiga. Miljön där skildras verkligen som man tror att det ser ut där. Jag kan starkt rekommendera filmen. Det var riktigt nice att äntligen få se en realistiskt och bra skildrad film om Mars efter de många mindre bra filmer som gjorts med samma tema. Samt hade filmen ett härligt soundtrack med 70-tals disco musik, David Bowie och Abba. Trist dock att filmen hann göras precis innan upptäckten av vatten på Mars utannonserades av Nasa. Hade de fått med den nyheten i filmen så hade den blivit mer aktuell. Men som sagt så kan filmen starkt rekommenderas. En stark trea på gränsen till en fyra av fem möjliga ger jag filmen i betyg.
Läs mer