2
Scorsese klassiskt klippt rakt av, känns trött och väldigt mycket debutant. Står inte på egna ben, än värre är valet av person bakom berättarrösten, men inte värre än valet av berättarröst i sig...Blir en svag nostalgisk 2:a, precis som filmen villar tryggt i sin lagom-vagga
Läs mer
5
Glatt överraskad, en mycket härlig film som både jag och min man gillade mycket. Väl värd att se. :-D
Läs mer
1
Tråkig film. En stor besvikelse.
Läs mer
3
JMY
Persbrandt är bakad och klar! Se den: Om du har lite koll på bakgrundshistorien och även har varit i Köping så finns här många intressanta detaljer och igenkänning. Det är vackert och ambitiöst när 80-talet återskapas. Mikael Persbrandt och Jens Ohlin står för filmens stora prestationer. Undvik den: Har du svårt för Filip och Fredriks humor eller berättarteknik så blir det tvärstopp direkt. Det krävs att man är bekväm med deras stil för att man ska kunna njuta av denna film. Det blir också lite intetsägande när man vet precis hur allt ska sluta och endast några hål i mitten av historien ska fyllas.
Läs mer
5
Otroligt varm film. Man gråter, skrattar och lämnar bion med ett leende på läpparna.
Läs mer
4
Jag har varit och sett Filip och Fredriks film "Tårtgeneralen" med Mikael Persbrandt i huvudrollen och ska nu med denna recension berätta vad jag tyckte. Men först lite om handlingen. I mitten av 80-talet utser Jan Guillou Köping till Sveriges tråkigaste stad. Medan bygden lamslås och ett helt land skrattar bestämmer sig den något försupne mångsysslaren Hasse P (Mikael Persbrandt) för att motbevisa Stockholmsjävlarna. Hans idé är lika långsökt som den kanske är genial. Han tänker baka världens längsta smörgåstårta och därmed få in Köping (och sig själv) i Guinness Rekordbok. Men vägen till rekordet blir inte så spikrak som han tänkt sig. I "Tårtgeneralen" levereras en väldigt varm och fin historia som hyllar de udda typerna som av samhället blir utskrattade eller ignorerade. Här får en sådan person sin röst hörd och blir sedd som en slags nationalhjälte. Historien om Hasse P och hans galna idé om att bygga världens längsta smörgåstårta för att sätta Köping på kartan är en väldigt fascinerande historia, Så fascinerande att man knappt kan tro att något sådant kan ha skett på riktigt. Med mycket kärlek och härlig 80-tals nostalgi till både musik och kläder berättar Filip och Fredrik denna historia. Framförallt framgår det att det är Filips historia som han har bevittnat under sin barndom i Köping. Vilket ger historien mer trovärdighet och värme. Mikael Persbrandt porträtterar karaktären Hasse P mycket bra. Han gör det så pass bra att man glömmer att det är just Persbrandt som spelar honom och det är väldigt intressant att få se Persbrandt i en roll som inte liknar något annat han gjort tidigare i sin karriär. Samma sak gäller Helena Bergström som en kvinna som Hasse P hängde med under sina mest alkoholiserade perioder i livet. Filmen är en varm hyllning till Köping och personer som vägrar att ge upp trots de motgångar omgivningen bemöter dem med. Samtidigt som det är en härlig feelgood film med mysig 80-tals nostalgi så finns det ett visst vemod. Har man läst boken och förväntar sig en filmatisering som bokstavligt följer bokens historia så kommer man att bli besviken. Men jag tycker att filmen lyckades med ovanligheten att faktiskt vara bättre än boken. Boken är lite mer splittrad och skildrar olika perioder i Hasse P:s liv medan filmen fokuserar mer på en kortare period. Jag kan starkt rekommendera filmen "Tårtgeneralen" om man tycker om filmer som "Hundraåringen" och "En man som heter Ove". Den här filmen har lite likheter med de filmerna men är mycket bättre. En stark fyra av fem möjliga får filmen av mig i betyg.
Läs mer
4
Helt klart sevärd. Micke Persbrandt verkar inte kunna göra en dålig roll. Något för dokumentär för min smak men det vägs upp av mycket själ o hjärta. Bra musik dessutom. Räcker till en svag 4a från mig.
Läs mer
4
Magisk med tragisk! En hjärtskärande historia om vemod, svek och massor av kärlek! Enda stunden gråter man och andra skrattar men! Är stolt att fått vara med i filmen! 4/5
Läs mer
5
👍
Läs mer