Kärlek & anarki 2020-2022

Kärlek & anarki poster

Synopsis

"Kärlek & anarki" kretsar kring Sofie, en karriärdriven konsult och gift tvåbarnsmamma. När Sofie ska modernisera ett gammalt anrikt bokförlag träffar hon den yngre it-teknikern Max, och en oväntad lek tar vid. I smyg börjar Sofie och Max utmana varandra att göra saker som ifrågasätter de sociala normerna. Det börjar oskyldigt, men när leken blir allt mer vågad, får den också oanade konsekvenser.
Ditt betyg
3.5 av 51 användare
Logga in för att se betyg av de du följer
SÄSONG
1
2
SÄSONG 1
SÄSONG 2
01
How It All Began
2020-11-04
02
Surprise Me
2020-11-04
03
StreamUs
2020-11-04
04
Permanent Employment
2020-11-04
05
The Book Fair
2020-11-04
06
Regrets
2020-11-04
07
Ayahuasca
2020-11-04
08
The Present, Eternity and the Action Plan
2020-11-04
09
Surprise Me
2020-11-04

Recensent

Charlotte Brange

28 oktober 2020 | 12:00

Djärva äventyr på bokförlagets kontor

I Netflix nya satsning är vi på plats på ett torrt och konservativt kontor för att få följa både den ena och den andra absurda byrådramatiken utspela sig framför våra ögon. Nej, det är inte en svensk ”The Office”, utan här är det kniviga affärer som gäller, både involverande tuffa företagsuppköp och kärleksvarianter. Svenska stjärnregissören Lisa Langseth lyckas till slut få ihop en brokig skara fylld av karaktärer till en nytänkande och något galen kompott.
Högpresterande konsulten Sofie (en briljant Ida Engvoll) får i uppdrag att fräscha upp ett motsträvigt bokförlag, som sitter på pottkanten på grund av svårigheter att möta den nya, digitaliserade förlagsbranschen. Hennes ekorrhjul till liv med man och två barn snurrar på, men någon glöd i hennes liv saknas helt klart – och hon får ta hand om den saken med, eh, sina egna händer.

Väl på det nya kontoret kommer Sofie snart på kollisionskurs med den betydligt yngre, kollektivboende IT-teknikern Max (Björn Mosten). De retar gallfeber på varandra, men upptäcker snart deras gemensamma intresse och fallenhet i att skaka om strikta regler och att utmana samhällsnormer. Det hela utvecklar sig i en enda lång sanning eller konsekvens-tävling, fast utan sanning – och utan konsekvenstänk för vad som kan hända andra personer omkring dem.

Med ”Kärlek & Anarki” fortsätter Netflix sin Sverigesatsning efter förra årets dramaserie ”Störst av allt”. Men borta är överklasskildringarna, drogerna och skjutningarna, och istället ser vi glåmiga fikarum, litteraturstofiler och travar med böcker. Det kan låta oglamoröst, men det är faktiskt en festligare idé i verkligheten än på pappret. Vad blir egentligen mer svenskt än vilka som ska få dela på de saftiga kanelbullarna, vem som ska presentera Powerpointen, eller blinkningarna till vår Svenska akademien-skandal?

Tycker du att det är så jobbigt med pinsamma scener så att du behöver titta bort från skärmen, så kommer nog inte ”Kärlek & anarki” vara din typ av fikakaffe. Här kryllar det av situationer där jag sekundärskäms för karaktärerna och helst vill snabbspola mig förbi. Men det bidrar ändå en viss del till charmen och gör varje avsnitt till en egen liten åktur, hur ”cringeig” det än är. Det kommer tyvärr vara svårt att glömma bort vissa scener, vare sig du vill det eller inte.

Titeln ”Kärlek & anarki” syftar till Sofies bortprioriterade författardrömmar och den fantasirika novell som hon en gång påbörjade. För desto fler avsnitt in i serien, desto mer nyanserat blir Sofies mående och vardagsliv. Det som började på med skämt och skoj, får en mer mångbottnad grund i att det som sker kanske inte bara är ett desperat rop om hjälp, eller ett idiotiskt felsteg. Trots sina brister så målas hon varken upp som en hjälte eller en syndabock – ibland blir det bara på ett visst sätt, utan att man hade planerat det.

En relativt verklighetstrogen kontorssåpa är det som Langseth tvättar oss med, och trots sina stundtals too much-moment är det några trevliga stunder som de här åtta avsnitten ger oss. Favoritstunderna är helt klart när Netflix driver med sig själva som streamingjätten Stream-Us, komplett med ett stenansikte till bossig chef, som förväntar sig allt är till salu för dem att sätta klorna i. Vi får väl se var streamingkrigens framtid tar oss.
| 28 oktober 2020 12:00 |
Skriv din recension
Vad tyckte du?
Användarrecensioner (4)
4
Äntligen en svensk serie som lyser upp tillvaron. Med scener som överraskar och generar byggs en kärlekshistoria upp. Skaparen lyckas även med att lyfta fram mänskliga problem som psykisk ohälsa, åldersdiskriminering och äktenskapsproblem.
Läs mer
4
Tyckte om den, riktigt rolig på sina ställen
Läs mer
5
Helt jävla strålande!
Läs mer
Visa fler
Andra kritiker
Det finns inga andra kritiker ännu