Skribent

MovieZine.se

5 juni 2013 | 15:01

Ur arkivet: Andreas Wilson

"Ondskan var en häftig resa", berättade den 22-årige skådespelardebutanten i MovieZines allra första intervju.

Idag blandar han juice i Vasastan i Stockholm. Men en gång i tiden hade Andreas Wilson en lovande skådespelarkarriär framför sig, när han knep huvudrollen i "Ondskan" - filmatiseringen på Jan Guillous uppväxtsskildring som ingen högstadieelev kan ha undgått.

I sommar firar MovieZine tio år och därför kommer vi att lyfta fram flera av de största, viktigaste eller märkligaste intervjuer som vi gjort genom åren. Vad passar då bättre än vår allra första?

Andreas Wilson om "Ondskan", från september 2003:

Rollen i "Ondskan" fick Andreas mest av en slump. Han träffade regissören Mikael Håfström på en fest ett år tidigare, och de småpratade lite om ett annat projekt som var på g. Det blev ingenting där, men när man letade efter huvudkaraktären till "Ondskan" fick Andreas en förfrågning om att provfilma. "Vi hade bara två veckor till inspelningsstart, så det var full rulle", berättar han. "Jag blev glad när jag fick höra att jag hade fått rollen, men det fanns inte mycket tid att tänka, redan samma eftermiddag bar det av till Eriksdalsbadet för att börja crawl-träning."

"Jag ser Erik som en väldigt fysisk person men självklart har han ett komplext inre också. Att läsa om boken gav mycket också. Där finns Eriks tankar utskrivna, sen får man relatera det till egna erfarenheter."

"Ondskan var en väldigt häftig resa", säger Andreas om sin första filmroll. "Rollen krävde så många olika känslor och jag fick testa mycket hos mig själv. Vi hittade ett bra arbetssätt som kändes naturligt och stämningen under inspelningen gjorde också att jag vågade blotta mig och spela ut."

Om mindre än en månad lär Andreas Wilson bli ordentligt igenkänd på stan. "Lite märkligt kommer det nog kännas", säger han. "Det är svårt att veta hur man ska förbereda sig på en sån grej, men jag försöker stå stadigt på jorden". Förhoppningsvis är det inte sista gången vi får se Andreas på vita duken. Han hoppas kunna fortsätta med film. "Att filma kändes väldigt bra, ett uttryckssätt som passar mig."

Läs hela intervjun med Andreas Wilson här »

Alexander Dunerfors kommentar:

- När MovieZine startade den sommaren var "Ondskan" den svenska film alla väntade på. Vi var bland de första att recensera filmen och det var stort för mig att också få intervjua Andreas i god tid innan premiären, om än bara via mail. Många var nyfikna på Andreas Wilson i huvudrollen. Han har filmat en del sedan dess, men inget lika stort eller uppmärksammat som genombrottet i Mikael Håfströms "Ondskan". Jag har dock inte fått nöjet att smaka på juicen än.

| 5 juni 2013 15:01 |