Sevärt på HBO Nordic i höst

28 Oktober 2016 | 14:00

10 serier värda att spendera hösten med på HBO Nordic

Du överlevde sommarens utomhuslek! Då kan du med gott samvete sitta inne i höst med både nypremiärer och sevärda klassiker på HBO Nordic.

Under sommarmånaderna är det mycket annat som distraherar en från tv-tittandet: inte en lugn stund från alla grillpartaj som man ska tacka ja till, ölkvällar på stranden och ett hundra födelsedagar att komma ihåg eftersom alla ska ha barn på sommaren. Kanske spenderade du vist nog sommaren instängd hemma och avskärmad från all civilisation, men förde ändå en daglig kamp emot solreflektioner på tv-skärmen. Tack och lov för grådask och kuling då, så att du med gott samvete kan få se på HBO i fred! Men vad ska du titta på?

Låt din tv-redaktör rekommendera ett urval av både klassiker och nykomlingar på HBO Nordic i höst!

Game of Thrones
Hur kan man tala om sevärda HBO-serier utan att nämna den här? HBO:s flaggskepp är uppe i sex säsonger med två kvar till det stora slutet. Om du inte har sett den än lovar jag att ”Game of Thrones” är mer än bara tuttar och drakar. Det är svårt att tro efter ett eller två avsnitt och jag var en av de som lade ”Thrones” på hyllan i början. Gissa om jag är glad att jag gav den en ny chans ett år senare för sedan dess har det blivit en av årets stora höjdpunkter – ett heligt ögonblick som inte får störas av en enda viskning – att se de nya säsongerna komma ut.

Det är inte ofta man ser en serie som egentligen saknar en huvudkaraktär att heja på genom tuffa utmaningar. Istället är ingen riktigt helt god, inte riktigt helt ond, ingen är den självklara hjälten och när favoriten är i fara, sitter man på riktigt som på nålar och håller andan. Vem som helst kan ryka. ”Game of Thrones” bryter alla berättandets regler och är inget mindre än ett mästerverk.

Masters of Sex
Det finns många serier därute som innehåller sex, men det är mindre vanligt att en serie lyfter fram den läskiga och djupt otrevliga sidan av intimitet. De första avsnitten har sina svagheter, men om du stannar kvar och ger den några timmar kommer ”Masters of Sex” att förföra dig och göra dig sugen på mer.

Serien utspelar sig på 50-talet med Michael Sheen och Lizzy Caplan som forskare på ämnet mänsklig sexualitet. Han är sexualkunskapsprofessorn som är livrädd för närhet och hon är en sexuellt äventyrlig, skild och ambitiös kvinna i en tid som inte accepterar det. Det fantastiska skådespelet är en av huvudanledningarna till varför du fastnar för ”Masters of Sex”.

Flight of the Conchords
Det här är en Nya Zeeländsk komediserie som blev en stor hit även utomlands när den första säsongen kom ut 2007, men i och med att serien lades ner två år senare är det nog många som inte hann upptäcka denna lilla pärla. Bret och Jemaine har ett indie-folkband ihop och lämnar sina liv som fårahedar på lilla Nya Zeeland för att slå igenom med bandet i New York. Det går inte så bra för de tafatta småstadskillarna och deras manager utgör sig för att vara viktigare än vad han är, men musiken – musiken! – är vad som verkligen gör den här serien minnesväd.

Chansen är stor att du har hört flera av deras låtar spelas på de typiska hemmafesterna och kanske till och med har stämt in i fyllesången du med. Låter ”Business Time”, ”The Hiphopopotamus vs. Rhymenocerus”, ”Albi The Racist Dragon” eller ”Too Many Dicks” bekanta?

Penny Dreadful
Efter tre fruktansvärt snygga säsonger bestämde skaparna i år att berättelsen är avslutad. ”Penny Dreadful” är som fanfiction för bokslukare, då den samlar klassiska karaktärer från andra verk i en och samma gotiska berättelse om det mänskliga mediumet Vanessa Ives, utforskaren Sir Malcolm Murray, vetenskapsmannen Victor Frankenstein och revolvermannen Ethan Chandler som tillsammans bekämpar övernaturliga monster på Londons gator under den viktorianska eran. Estetiken är slående vacker och Eva Greens skådespel i huvudrollen är mitt i prick. 

Black Sails
Medan “Game of Thrones” och “Vikings” stjäl allt rampljus seglar “Black Sails” förbi lite obemärkt i bakgrunden, men om du gillar någon av de större serierna finns det goda chanser att du även uppskattar det här piratäventyret. Berättelsen fokuserar på kaptenen Flint och hans bemanning under början av 1700-talet, då Bahamas öar blev en slags frihamn för samhällets pirater, våldtäktmän, mördare och bedragare. Om man kan bortse ifrån att allt ser lite för rent ut, är det en spännande pirathistoria om skatter, erövringar och stora slag. Händelserna leder fram till Robert Louis Stevensons ”Skattkammarön”, så om du har koll på den boken är det här en intressant prequel! 

Better Things
Den första säsongen kom ut i somras och är en slags diskbänksrealistisk dramakomedi om hur det kan vara att som ensamstående skådis-mamma uppfostra tre döttrar i olika åldrar, samtidigt som det mesta av lönen går till ex-makens underhållsbidrag och din klängiga mamma bor tvärs över gatan. Manuset är närmast självbiografiskt för Pamela Adlon som spelar mamman Sam och jag som kvinna uppskattar verkligen äktheten. Det här är något så (tyvärr) ovanligt som en genuin skildring av kvinnors liv genom alla olika åldersfaser, skrivet av en kvinna och med övervägande del kvinnliga skådisar. Samtidigt upplevs det inte som en gimmick.

Humorn bygger inte så mycket på overkligt knasiga situationer som i många andra komedier om familjeliv, utan lyckas på ett mer sofistikerat sätt uppmärksamma de där riktigt oglamorösa små stunderna som lätt uppstår i vardagen. Sam försöker knappast att vara någon Årets Mamma. Hon är nöjd om hon bara kan uppfostra sina tre väldigt olika barn till dugliga vuxna. Avsnitten susar förbi och det är lätt hänt att man fastnar i ”bara ett avsnitt till”-loopen.

The Path
Minns du Aaron Paul som meth-fixaren Jessie i ”Breaking Bad”? Han har nu huvudrollen i den här serien som kom ut i våras om hur livet inuti en sluten sekt kan se ut. Han spelar pappan i en ung familj som utifrån kärlek gifte sig med en kvinna som vuxit upp i sekten, spelad av Michelle Monaghan (”True Detective”). Men hur blir det när han börjar tvivla på sin övertygelse och vill lämna gruppen? Tecken visar på att det kanske inte har gått så bra för de som tidigare har försökt…

Jag skulle inte rekommendera den till någon som har myror i brallan då den är lite långsam, men skådespelet är fenomenalt och om du intresserar dig för livsbeskådning lyckas ”The Path” vända och vrida på ämnet väl.

Westworld
En helt ny serie denna höst är detta scifi-drama från Jonathan Nolan och J.J Abrahms. Vi befinner oss i en nöjespark där besökare kan bo permanent i en västern-miljö. Parkens cowboyklädda statister ser fullt mänskliga ut, men är i själva verket robotar med artificiell intelligens. Gästerna kan leva ut sina vildaste fantasier med dessa robotar utan konsekvenser: allt ifrån våldtäkter till mord är helt okej eftersom de inte är riktiga människor. Men säger vem? Vad händer när de börjar förstå att deras enda syfte är att utnyttjas av människor, dödas och återskapas?

Personligen älskar jag när sci-fi och filosofi korsar varandra i en visuellt ursnygg produktion som får dig att börja ifrågasätta din egen existens, vad som egentligen är rätt och fel och hur du själv skulle hantera människornas konsekventlösa frihet. Frågan kring var gränsen mellan mänsklig och icke-mänsklig går är ett problem som vi kommer att behöva besvara inom en snar framtid då A.I blir en naturlig del av vår vardag.

Extras
Detta är enligt mig en av komikern Ricky Gervais bästa serier. Även om ”The Ricky Gervais Show”, ”Life’s Too Short” och resten också är roliga, har “Extras” en varmare atmosfär: förmodligen för att Ricky gör narr av sig själv snarare än någon annan, vilket ibland kan gå över gränsen och bli lite väl elakt.

Här spelar han en närmast självbiografisk roll som en medelålders c-skådis som försöker vinna ett erkännande genom att tacka ja till olika statistjobb. Medan han ständigt är på jakt efter mer prestige och ser sig själv som värdig att spela emot Kate Winslet, är hans bedårande dumma men rara vän Maggie bara ödmjukt glad med att ens få vara på inspelningsplatsen i kändisarnas närhet. Gervais hamnar ofta i situationer där han måste välja mellan ett vanligt Svensson-liv ihop med sina äkta vänner och ett liv i rampljuset bland nöjesbranschens lögner och tomhet. Varje avsnitt bjuder på en gästroll med någon stor kändis: bland dem David Bowie. Vila i frid.

The Walking Dead
I samband med höstens sjunde säsong finns det anledning att antingen påbörja eller se om den största zombie-serien på tv. Hela världen har drabbats av apokalypsen och gatorna är fulla med Walkers. Rick Grimes leder en grupp med överlevare och gör allt för att överleva.

Effekterna är extremt välgjorda och vad serien lyckas särskilt bra med är att koppla hotet från zombievågen till väldigt personliga öden som vi kan relatera till. Det finns gott om lättsmält zombieunderhållning därute, men den här känns i hjärtat när vi tvingas se kära karaktärer ta beslutet att skjuta familjemedlemmar i huvudet. Stundvis tappar serien i tempo och vissa säsonger är mer lyckade än andra, men om du är ett zombiefan i allmänhet bör du ge ”The Walking Dead” din uppmärksamhet för åtminstone en säsong. Se bara till att undvika den garanterade vågen av spoilers därute!

Men saknas det inte någon?, tänker du. Just det, "Vikings". Personligen har jag aldrig lyckats komma in i den, men som en av HBO:s mest populära serier förtjänar den ett omnämnande på listan. Du som vill se fortsättningen kan se fram emot nya avsnitt den 1 december! 

Vilka HBO-serier kan du rekommendera i höst? Vilka har du sett och vilka vill du se?