Film

Skribent

Alexander Kardelo

26 januari 2023 | 12:00

Norska biosuccén "Narvik" är veckans nya 1:a på Netflix i Sverige

425 000 biobesökare och strålande recensioner hemma i Norge. Nu gör "Kampen om Narvik" även succé i Sverige på Netflix.
En kjempestor kinosuksess i hemlandet Norge - endast "Avatar 2" har lockat en större publik i vinter. När "Narvik" nu når svensk publik via Netflix har den snabbt blivit veckans tittarfavorit även här.
 
Handlingen kretsar kring slaget om norska Narvik som varade i två månader under våren 1940. De dramatiska aprildagarna då tyska styrkor invaderade den lilla staden - och ledde till Hitlers första nederlag (spoiler alert!) skildras av regissören Erik Skjoldbjærg ("Ockupationen") i en av landets mest påkostade filmproduktioner någonsin. Fokus i filmen ligger dock på en norsk soldat som återvänder hem - och gör en chockerande upptäckt om sin fru.
 
Här i Sverige blev det ingen bio, däremot finns filmen redan nu att se på Netflix. Sedan streamingpremiären i måndags har den raskt arbetat sig uppåt för att erövra förstaplatsen som den mest sedda filmen just nu.
 
 

Kampen om Narvik lockar norrmännen till biograferna

 
När "Kampen om Narvik" (som originaltiteln lyder) släpptes i Norge kring jul blev publiksuccén snabbt ett faktum. Hittills har 425 000 norrmän sett krigsdramat på bara en månad.
 
- I Norge är det tradition att filmer om Andra världskriget från ett norskt perspektiv får väldigt goda besökssiffror. Det är därför ingen överraskning, säger den norske filmjournalisten Benjamin Brekken till MovieZine.
 
- Men det var spännande att se om publiken fortfarande var sugna efter att filmen har blivit framflyttad hela tre gånger. Först två gånger på grund av pandemin, och sen på nytt på grund av krisen i Ukraina. Lyckligtvis har det gått väldigt bra för en av Norges dyraste filmer med en budget på 80 miljoner kronor.
 
 

Är "Narvik" på Netflix sevärd?

 
De norska kritikerna har öst höga betyg över filmen. Många 4:or och 5:or har det blivit i dagstidningar och medier som Dagbladet, VG och Aftenposten. Överlag ett bra mottagande, enligt Brekken.
 
Men kanske handlar det mer om landets koppling till de verkliga händelserna? För MovieZines recensent Mattias Blomberg är inte lika imponerad efter att ha sett filmen:
 
"För att vara en skildring av verkliga händelser så visar filmen väldigt lite av just de händelserna. Man vet knappt någonting mer om det viktiga slaget efter att man sett filmen än man gjorde innan. Inte någon gång under speltiden känner man att man tar del av betydelsefull världshistoria eller att dramat griper tag", kan vi läsa i MovieZines recension av "Narvik".
 
Se trailern här:
 
 
"Narvik" finns nu att streama på Netflix. Har du sett filmen, och vad tyckte du? Kommentera nedan.
| 26 januari 2023 12:00 |