Film

Skribent

Alexander Kardelo

9 augusti 2023 | 12:30

Guy Ritchie stäms: har han stulit idén till "The Gentlemen"?

Regissörens vän påstår att gangsterfilmen bygger på hans idé.
Filmskaparen Guy Ritchie har råkat i trubbel. I april blev han stämd av sin vän (före detta vän?) Mickey de Hara, som menar att gangsterrullen "The Gentlemen" (2019) bygger på en stulen idé.
 
De Hara medverkade i Ritchies "Snatch" (2000) och de diskuterade även idéer till en uppföljare till "RockNRolla" (2008). De Hara menar att han skrev ett manus som bygger på egna erfarenheter med droghandel i den undre världen - och att filmens unika karaktärer med mera dök upp i "The Gentlemen". I en stämningsansökan i våras krävde han 250 000 dollar och att bli tillagd som en av filmens manusförfattare.
 
Guy Ritchie förnekar nu att han skulle ha anlitat de Hara för att skriva en uppföljare, skriver Variety. Däremot säger han att de Hara fick 25 000 pund för att agera bollplank och dela med sig av anekdoter år 2006, medan Ritchie själv skrev på en uppföljare (som aldrig blev av).
 
Regissören medger att idéer från det oanvända manuset till "RockNRolla 2" har använts i "The Gentlemen", men anser att de Haras bidrag till filmen "inte ens är 5 procent av hela manuset".
| 9 augusti 2023 12:30 |