Film

Skribent

Alexander Kardelo

19 juni 2019 | 09:00

Kritikerna hyllar "Midsommar" efter den första visningen

Ari Asters Sverige-skräckis är en ljuvlig mardröm. Biopremiär 10 juli.
Efter succén med thrillern "Hereditary" var många nyfikna på vad Ari Aster skulle hitta på härnäst. Och hans andra långfilm verkar inte göra någon besviken. "Midsommar" (den heter precis så på originalspråk) utspelar sig på svensk mark där ett gäng amerikanska vänner får uppleva kusliga ritualer i en avlägsen by.

Filmen följer Christian (Jack Reynor) och hans sorgedrabbade flickvän Dani (Florence Pugh), som lurats till Sverige av klasskamraten Pelle (Vilhelm Blomgren). Midsommarfirandet som börjar med dans runt stången och blomkransar utvecklas snart till något mera hotfullt... Igår var det dags för den första publika visningen i Brooklyn.

Kritikerna och publiken som fick chansen att se "Midsommar" först i världen verkar minst sagt nöjda och imponerade. Aster lyckas skapa spänning och obehag i totalt dagsljus, och det låter som att publiken har något extra att se fram emot i sommar. Läs några utvalda tweets nedan.
 
 
- Det var ungefär fyra år sen som det svenska produktionsbolaget B-Reel kom till mig med idén: en bred och läskig folksaga, förklarade regissören under en frågestund efter filmen.

- De sålde in den som "amerikaner åker till Sverige och blir mördade". Just då gick jag igenom ett uppbrott, och såg ett sätt att para ihop en film om en relation som tar slut med skräckgenren. Det blev väldigt personligt för mig, säger Aster.
 
 
"Midsommar" får svensk biopremiär den 10 juli.
| 19 juni 2019 09:00 |