Dokumentärtips på Netflix

18 November 2014 | 18:00

De 8 bästa dokumentärerna på Netflix just nu

Se spännande, engagerande och underhållande filmer om havet, universum och allt däremellan.

Är du sugen på att se en dokumentär, men har svårt att välja? Netflix är fullt av suveräna filmer och serier, men ibland går man vilse i filmdjungeln. Därför kommer här en liten guide till de bästa och mest intressanta dokumentärerna som visas på Netflix just nu. 

Particle Fever (2013)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

"Particle Fever" handlar om jakten på Higgsbosonen och den gigantiska Large Hadron Collider. Låter det krångligt och nördigt? Det är det inte! Det som är så suveränt med den här dokumentären är, att även om det handlar om den mest komplicerade av vetenskaper, så är den inte svår att begripa. Man blir snabbt nyfiken, insatt och intresserad av att följa de passionerade vetenskapsmännen i filmen. Vissa av dem har arbetat i 40 år med att finna Higgsbosonen. Nu är det ett enda experiment som avgör om deras forskning är ett fiasko eller succé. Se den här filmen om du har det minsta lilla intresse för universum! 

Undefeated (2011)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Kommer ni ihåg TV-serien "Friday Night Lights"? Om ett highschoollag i amerikansk fotboll, som kämpade mot tuffa uppväxter, kriminalitet och dåliga skolresultat samtidigt som de ville bli bäst på sin sport? Den här Oscarsbelönade dokumentären är nästan samma sak, fast på riktigt. Vi får följa laget Manassas Tigers under en säsong, när deras främsta mål är att ta sig till slutspel. I fronten går deras vansinnigt inspirerande coach, Bill Courtney. Även om fotbollen står i centrum, handlar filmen om så mycket mer. Inte minst om disciplin, målmedvetenhet och längtan efter att uppfylla sina drömmar. Eller som Bill Courtney säger "football doesn't build character, it reveals character".

Narco Cultura (2013)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

I Mexico har 60 000 människor dött mellan 2006-2012 till följd av knarkkriget. I den här dokumentären möter vi den brutala sanningen om situationen i Juarez, Mexico. Vi får följa narcocorrido-sångaren Edgar Quintero, som i sina sånger hyllar det kriminella livet och sjunger om vapen, våld och knark. Han bor i Los Angeles, men vill hellre bo i Mexico för att vara nära våldet och kunna inspireras av det på riktigt. Den andra karaktären vi följer, är kriminalteknikern Richie Soto. Han är den som städar upp efter kriget, med sitt egna liv som insats. Han och hans kollegor lever med ständiga dödshot och tvingas se hur en efter en av de egna blir avrättade. Den här dokumentären leverera den oförställda sanningen om hur våld rotat sig så djupt i ett samhälle att det blivit en del av kulturen.

Mission Blue (2014)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Sylvia Earle är den legendariska marinbiologen, som med sin långa erfarenhet har sett haven förändras drastiskt. "Mission Blue" är berättelsen om hennes liv, karriär och strävan efter att rädda haven. I filmen blandas gammalt fotomaterial med nytt, som bevis på hur haven förändrats till det sämre, trots att det inte syns på ytan. Samtidigt finns det hopp, menar Earle, som på ett fantastiskt sätt förklarar hur viktiga haven är för oss och på vilka sätt vi kan rädda dem. Alla borde se "Mission Blue"!

After Tiller (2013)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Dr George Tiller mördades 2009. Han var då en av de få läkare i USA som utför sena aborter. Hans kvarvarande kollegor berättar om hans och deras deras kamp för att fortsätta sitt arbete för att hålla klinikerna öppna. Men det är också en film om de kvinnor och par, som kommer till klinikerna. Om hur kvinnorna som söker vård, möts av protester utanför och hur de anställda blir dödshotade. Filmen väcker naturligtvis många etiska frågor och man lämnas inte oberörd.

Alive Inside (2014)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

"Alive Inside" är en enastående och inspirerande film, om hur musik kan hjälpa dementa och Alzheimersdrabbade patienter att återfå minnen och livslust. Socialarbetaren Dan Cohen låter patienter på olika vårdhem, låna iPods fyllda med deras favoritmusik eller musik från deras ungdom. Plötsligt händer det något med de annars ganska apatiska patienterna. Något väcks till liv i dem…

E-Team (2014)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Human Rights Watch arbetar i krigsdrabbade områden, med att bland annat dokumentera krigsbrott och andra brott mot de mänskliga rättigheterna. I den här dokumentären följer vi deras E-Team (Emergency Team). Kameran är med när de reser till de mest utsatta delarna av Syrien och Libyen, men även till deras egna hem och familjer. Ena stunden faller bomberna kring dem och de smugglas över gränsen till Syrien. Nästa stund är de hemma i Paris och tacklar vardagen. Men deras intensiva arbete är ständigt pågående. 

Virunga (2014)


Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600

Virunga är nationalparken i Kongo, där några av de sista bergsgorillorna i världen lever. Parken skyddas av beväpnade vakter, som bland annat har till uppgift att förhindra den utbredda tjuvjakten. Samtidigt hotas parken av oljebolagens nyväckta intresse och det pågående inbördeskriget. "Virunga" (som har Leonardo DiCaprio som en av producenterna) är en nervslitande men otroligt viktig film, som visar naturens utsatthet och hur den skoningslöst drabbas av människors krig, korruption och girighet. Men den visar också de människor som vågar stå upp och kämpa för naturen, även om det innebära att de riskerar sina egna liv.

Jenny Bång

Vilka dokumentärfilmer har du fastnat för på sistone? Tipsa i kommentarerna nedan!