Skribent

1 april 2009 | 11:17

Bunkrat upp innan 1 april? IPRED kan komma åt dig ändå

IPRED-lagen behöver ingen närmare presentation, och att den börjar gälla just idag är också välkänt (och inget aprilskämt hur mycket en del än hoppats på det).

Men trots att det är först idag filmbolagen får rätt att samla in misstänkta piraters ip-nummer, kan dina nedladdningar från tidigare i veckan ändå sätta dit dig.

- Många har missat att besök på sidor som Pirate Bay cachas och likaså allt man utfört där. Våra spaningsprogram hittar den typen av olagliga aktiviteter men gör ingen skillnad på om du tankat ner film idag eller igår.

Enligt den komplexa IPRED-lagen är det inte när brottet utfördes, utan när det upptäcks, som kan ge feta räkningar i brevlådan. Alltså kan även filmer, musik och spel nerladdade innan lagändringen bli dyra.

- Det rör sig om belopp som flera tusen kronor per film, berättar Lars-Olof Lirpa, en av de 15 poliser tillsatta för att jaga fildelare.

- Vi kommer dock ha visst överseende så här de första dagarna. Ett sätt är att genast radera allt upphovsrättsskyddat material du har på din dator. Då kan du med största säkerhet andas ut.