Skribent

20 mars 2009 | 11:27

Hela Millenium-serien visas på bio

SVT har nu gått med på att även låta "Flickan som lekte med elden" och "Luftslottet som sprängdes" gå upp på biograferna, skriver TT. Därmed backar man helt från sitt tidigare beslut att låta del två och tre i filmatiseringen av Stieg Larssons trilogi, bara visas i tv.

Det är efter flera rapporter om riskerna för ett svagt bioår 2009 och på en direkt vädjan från Svenska Filminstitutet som SVT nu bytt fot och låter alla filmer gå upp på bio.

- SVT har övervägt detta noga. Men för att svensk film ska kunna utvecklas på ett positivt sätt måste vi ha höga besökstal på bio. Alla som kan bidra till det har ett ansvar, säger Gunnar Carlsson, exekutiv producent på SVT.

De två sista Millennium-filmerna kommer på bio under hösten 2009. Tv-serien, som bygger på Stieg Larssons böcker, innehåller betydligt mer originalmaterial än biofilmerna. Den är uppdelad i sex 90 minuter långa avsnitt och sänds i SVT från och med slutet av februari 2010.

- Vi är väldigt glada över att vi får sätta upp även Flickan som lekte med elden och Luftslottet som sprängdes på bio under hösten, säger Pia Grünler, chef för Filmdistributionen i Nordisk Film. Eftersom Män som hatar kvinnor är en sådan enormt stor biosuccé i hela Skandinavien, känns det fantastiskt spännande att även kunna bjuda biopubliken i Norden på de följande två filmerna.

I Sverige har "Män som hatar kvinnor" setts av drygt 640 500 och sammanlagt i Skandinavien har filmen setts av 1.5 miljoner biobesökare. "Flickan som lekte med elden" beräknas få biopremiär i mitten på september 2009 och "Luftslottet som sprängdes" i slutet av november 2009.