Skribent

2 mars 2009 | 14:56

Filmcensuren på väg bort

Den svenska filmcensuren ser ut att vara på väg att avskaffas, skriver TT. Enligt tidningen Riksdag & Departement är riksdagspartierna nu eniga om att vuxencensuren av film inte längre är nödvändig.

Sverige är ett av de sista demokratiska länderna i världen som fortfarande har en censurmyndighet som förhandsgranskar film för vuxna. Men Statens biografbyrå har inte klippt bort material från någon film sedan 1995, då man censurerade Martin Scorseses "Casino".

Regeringen har tillsatt en utredning för att undersöka behovet av vuxencensuren. Ensamutredaren Marianne Eliason har till sin hjälp fått en referensgrupp från riksdagen för att känna av de partipolitiska stämningarna. Där har det visat sig att kristdemokraterna, som tidigare varit för vuxencensur, nu har svängt.

- Eftersom möjligheten att klippa i vuxenfilm inte använts sedan 1995 är vi öppna för konstruktiva förslag. Viktigast för oss är hur skyddet för barn ska lösas. Det är det vi prioriterar och vi vill ha kvar åldersgränserna, säger Dan Kihlström (KD) till Riksdag & Departement.