Skribent

17 februari 2009 | 18:56

Persbrandt parodiseras i "Späck"

Ducka, Persbrandt. Du är i skottlinjen för en kommande bioparodi på Beckfilmerna. Titel: "Kommissarie Späck". Om namnet kommissarie Späck låter bekant är det kanske för att den ständigt ätande polisen Mårten Späck dykt upp som trailerparodi under de tre senaste Guldbaggegalorna.

Späck (Leif Andrée) och hans kollegor Grünvald Karlsson (Johan Hedenberg) och Irene Snusk (Cecilia Frode) har där löst fall som "Bensinmannen" och "Röd jul". Filmernas slogan var "Kommer aldrig på bio. Vi lovar".

Men löftet kommer att brytas tidigt nästa vår när den första "Kommissarie Späck"-filmen får premiär. För regin står långfilmsdebuterande Fredde Granberg, känd för tv-produktioner som "Dr Mugg" och "Hem till Midgård" - samt som ena halvan av raggarsketchparet Ronny & Ragge som han gjorde tillsammans med Peter Settman.

- Det ska bli skitkul. Den här typen av parodi, som "Titta vi flyger" och "Den nakna pistolen", har aldrig tidigare gjorts i Sverige. Polisgenren, särskilt Beckfilmerna, är så rotad här i Sverige att den är extra kul att ge sig på. Men vi har inga elaka avsikter utan driver med det för att det är så institutionaliserat och stort, säger Fredde Granberg till TT.

Varken Fredde Granberg eller filmens producent, Lukas Wojarski, vill bekräfta att rollerna i filmen kommer att spelas av Andrée, Hedenberg och Frode men Wojarski säger att "man kan misstänka att det blir så, det finns ju ett gäng som är tilltänkt".

Han berättar också att det kan bli fler Späckfilmer om den första blir en framgång.

Och storyn? Den tar avstamp i att Späck undersöker ett lik genomborrat av 37 olika tillhyggen, som köksknivar, skedar, ett durkslag och en högaffel.

- Martin Späck blir övertygad om att det är det brutalaste självmord han någonsin träffat på, säger Fredde Granberg. Hans tes är att det rör sig om en galen seriesjälvmördare. Späck är helt enkelt inte så bright.

Finns det då någon roll för Granbergs gamle parhäst Peter Settman, numera en av SVT:s tyngsta programledare?

- Som tjackpundare kanske. Man vet aldrig - men det vore väl kul?