Skribent

21 januari 2009 | 19:07

Få kända namn på Göteborg Film Festival

I fjol kom Lukas Moodysson-stjärnan Gael Garcia Bernal. För två år sedan kom "Amadeus"-regissören Milos Forman. I år kommer inte ens Ari Folman - regissören bakom israeliska "Waltz with Bashir" och det största dragplåstret på Göteborgs filmfestival, som inleds på fredag. Folman hoppade av på grund av sjukdom, men inte ens om han kommit hade han varit ett direkt affischnamn utanför cineastkretsar.

Nej, årets filmfestival i Göteborg - den 32:a i ordningen - kommer inte att gå till historien som den med de tyngsta namnen på gästlistan. Bland de inbjudna som tackat nej finns Gus van Sant, Mads Mikkelsen, Charlie Kaufman och fransyskan Agnès Jaoui.

Men presschefen Camilla Larsson vill inte tala om kris:

- Jämfört med förra året har vi färre färgstarka gäster, men samtidigt ligger det i vår tradition att lyfta fram regissörer som inte är så kända men som kan bli det. Vårt mål i livet är ju att folk ska läsa på och lära sig mer.

Camilla Larsson tror inte att kända namn på besökslistan är så viktigt för festivalen:

- Biljettmässigt spelar det ingen större roll. Publiken tycker att det är roligt om regissören presenterar filmen oavsett om han eller hon är ett känt namn. När Gael Garcia Bernal var här i fjol skrevs det mycket om det, men det kanske gjorde att det skrevs mindre om annat. Vi får se hur det blir i år, jämförelsen blir intressant, säger Larsson till TT.