Spel

Skribent

Anders Eklöf

30 december 2022 | 21:00

Pirater, rymdskräck och magiska krafter: 5 spel som släpps i januari

Piratäventyr, klassiska japanska rollspel och en magisk resa till en annan värld – här är de fem hetaste spelen som släpps i början av 2023.
Ett nytt år innebär nya spel att se fram emot och 2023 är inget undantag. Redan under årets första månad kan vi förvänta oss flera spännande titlar som remaken av "Dead Space" och ett nytt "Fire Emblem", som om vi inte redan hade mycket bra att beta av från 2022.
 
Här är de fem hetaste spelen som släpps i januari 2023.
 

"One Piece Odyssey"

 
 
Har du aldrig hört talas om mangaserien "One Piece" av Eiichiro Oda har du troligtvis legat under en sten de senaste 20 åren, då den har sålts i över 516,5 miljoner exemplar över hela världen och anses vara den bäst säljande mangan någonsin (blir även tv-serie på Netflix).
 
"One Piece Odyssey" är långt ifrån det första spelet som baseras på den framgångsrika serien om piraten Luffy och hans gäng, men det ser onekligen ut att kunna bli ett av de bästa och mest påkostade.
 
Spelet är ett turordningsbaserat rollspel där gänget hamnar på en grönskande tropisk ö omgiven av stormar, där nya storslagna äventyr väntar. Luffy separeras från sin besättning och måste ge sig ut för att hitta sina vänner, samtidigt som nya farliga fiender och annat väntar.
 
Format: Playstation 4, Playstation 5, Xbox One, Xbox Series X och PC
Datum: 13 januari
 

"Persona 4 Golden" och "Persona 3 Portable"

 
 
När "Persona 5" släpptes 2017 tog det världen med storm, men innan dess hann även två riktigt bra föregångare i form av "Persona 3" och "Persona 4" släppas. Nu släpps de till nya format, så att ingen har någon ursäkt att inte spela de här fenomenala rollspelen. Med fantastisk grafik, oerhört välskrivet manus och givande rollspelsstrider är det här två klassiker du inte får missa.
 
"Persona 3: Portable" utspelar sig i Tokyo där du tar dig an rollen som en gymnasielev som går med i gruppen SEES, som undersöker "the Dark Hour" - en märklig tidsperiod som få känner till. Varje natt besöker de tornet Tartarus, där demoner lurar. Till din hjälp kan du frammana "Personas", manifestationer av ditt inre jag.
 
"Persona 4: Golden" är mer av ett mordmysterium som utspelar sig i en mindre japansk stad, dit huvudpersonen flyttar under ett år. Även här måste du och dina vänner utnyttja de inre manifestationerna, samtidigt som det gäller att skapa relationer med andra. 
 
Format: Nintendo Switch, Playstation 4, Xbox Series X/S och Xbox One
Datum: 19 januari
 

"Fire Emblem Engage"

 
 
Efter det riktigt hyllade spelet "Fire Emblem: Three Houses" är Intelligent Systems tillbaka med ett nytt strategiskt fantasyäventyr, i form av "Fire Emblem Engage" - som tar serien tillbaka till rötterna på flera olika sätt.
 
I "Fire Emblem Engage" kan du använda dig av magiska ringar som låter dig åkalla gamla hjältar från tidigare spel i serien, som ger dig olika fördelar på slagfältet. Även det klassiska sten, sax och påse-systemet är tillbaka där olika enheter har för och nackdelar mot varandra.
 
Spelet utspelar sig på kontinenten Elyos där den uråldriga Fell Dragon vaknat till liv igen efter att fyra kungariken besegrade och fångade in den för tusen år sedan. Nu måste du samla de 12 ringarna för att besegra den. Precis som i "Three Houses" kan du även lära känna dina soldater.
 
Format: Nintendo Switch
Datum: 20 januari
 

"Forspoken"

 
 
Av studion Luminous Productions som består av utvecklare som arbetade med "Final Fantasy XV" kommer "Forspoken", som är ett helt nytt lovande actionäventyr.
 
Spelet handlar om den unga kvinnan Frey Holland (spelad av Ella Balinska, "Charlies Angels" från 2019, "Resident Evil" på Netflix) som transporteras från sitt hem i New York City till fantasyvärlden Athia. Med hjälp av sina nuvunna magiska krafter och sitt talande armband måste hon resa genom världen för att komma hem, samtidigt som hon måste stoppa en ondskefull grupp som härskar över landet.
 
Det unika med "Forspoken" är att spelmekaniken kretsar mycket kring hur smidigt Frey kan ta sig fram i omgivningen, med rörelser som påminner en hel del om parkour. Dessutom kan hon använda sig av en rad olika magiska krafter för att besegra sina fiender.
 
Format: Playstation 5 och PC
Datum: 24 januari
 

"Dead Space"

 
 
För över 10 år sedan släpptes skräckspelet "Dead Space" av Electronic Arts, som fortfarande anses vara ett av de bästa i sin genre. Nu är en remake på gång Motive Studio, som ser minst lika skrämmande ut.
 
Spelet utspelar sig på rymdskeppet USG Ishimura som invaderats av ohyggliga varelser, där du spelar som ingenjören Isaac Clarke som måste utforska dess kalla och otäcka inre för att överleva. Med hjälp av sitt tekniskt kunnande och sina arbetsverktyg gäller det att avslöja vad som hänt ombord på skeppet, samtidigt som du får slakta en hel del monster längs vägen.
 
Remaken satsar på bättre grafik, ljud och förbättringar av spelmekaniken samtidigt som det är troget originalet.
 
Format: Playstation 5, Xbox Series X/S och PC
Datum: 27 januari
 
Vilka spel ska du inleda 2023 med?
| 30 december 2022 21:00 |