Skribent

5 januari 2009 | 17:51

De tävlar om Nordiska filmpriset

Det blir en stenhård kamp om 2009 års Nordiska filmpris – Ernst Billgrens Filmdrake och 100 000 kronor från Västra Götalandsregionen - på årets upplaga av Göteborg Film Festival.

Här följer listan över samtliga tävlande filmer:

Drottningen och jag
Regi: Nahid Persson Sarvestani (Sverige)
Den svensk-iranska dokumentärfilmaren möter sin forna motståndare – shahen av Irans hustru Farah Diba (numera Pahlavi). Ett fascinerande såväl som oväntat möte.

Country Wedding (Sveitabrúokaup)
Regi: Valdis Oskarsdottir (Island)
Drama om ett bröllop på isländska landsbygden där alla inblandades personliga kriser bubblar upp till ytan. Av klipparen till bland annat Eternal Sunshine of the Spotless Mind.

The Blessing (Velsignelsen)
Regi: Heidi Maria Faisst (Danmark)
En historia med konsekvent och eget bildberättande om nyförlösta Katrine som försöker axla rollen som spädbarnsmamma.

Guidance
Regi: Johan Jonason (Sverige)
En hoppfull, subtilt humoristisk och lite skev historia om en man som prövar en alternativ terapimetod för att komma över sina kroniska ryggproblem. En debutfilm inom Rookie-satsningen.

House of Fools (De gales hus)
Regi: Eva Isaksen (Norge)
En angelägen och rolig film om nyväckt livsglädje på en psykvårdsavdelning. Bygger på en roman av den norska deckarförfattaren Karin Fossum.

Forbidden Fruit (Kielletty hedelmä)
Regi: Dome Karukoski (Finland)
Drama om vänskap och uppror där unga Mary rymmer till storstaden från laestadianerna och Rachel skickas efter med uppdraget att få tillbaka henne.

I skuggan av värmen
Regi: Beata Gårdeler (Sverige/Norge)
En allvarlig och sexuellt laddad film om relationen mellan en knarkande väktare och en aningslös polis, baserad på Lotta Thells självbiografiska roman.

The Visitor (Muukalainen)
Regi: Jukka-Pekka Valkeapää (Finland)
Starkt ordkarg och gåtfull Tarkovskij-inspirerad historia om en mor och en son på en isolerad gård.

Det Nordiska filmpriset instiftades 1989. Förra årets vinnare var den hyllade Låt den rätte komma in av Tomas Alfredson. Samtliga åtta tävlande filmer visas på biografen Draken, klockan 17.30 med början fredagen den 23 januari då Nahid Persson Sarvestanis Drottningen och jag inviger den 32:a Göteborg International Film Festival. Förfilmer till de tävlande filmerna är de kortfilmer som är nominerade till kortfilmspriset Startsladden.