Skribent

30 december 2008 | 15:25

Troell är kritisk mot SF:s monopol

Jan Troell kan bli årets stora Guldbaggekung. När nomineringarna avslöjades på tisdagen seglade Troell upp som favorit med hela åtta nomineringar.

- Jag visste inte ens att det fanns så många kategorier. Men vi missade bästa utländska film, säger Troell med ett leende. Jag hoppas att det här betyder att filmen får extra publicitet och att det blir fler som ser den, även om det varit rätt bra ändå, säger Troell till TT.

Jan Troell anser att "Maria Larssons eviga ögonblick" lidit svårt av SF:s starka ställning på biografmarknaden och är fortfarande mycket kritisk mot SF.

- Det kan låta gnälligt och surt, och en sådan här dag är jag förstås glad också. Men problemet gäller inte bara vår film; hela det svenska filmlivet blir lidande av SF:s visningsmonopol. Vi måste snart göra något åt det. Jag har hört att SF räknat med att filmen skulle ses av 40 000 människor, så man har planerat visningarna efter det. Nu är siffrorna uppe i 100 000, men det tycks vara svårt för SF att ändra kurs. Det är som att det blivit ett problem att filmen går så bra. Som "Vi har fått in kärringen, men vi får sätta henne i köket", berättar Troell.