Skribent

5 december 2008 | 15:03

92 priser till svensk film i år

Snart är filmåret 2008 till ända, och mängder med priser har under året delats ut till svenska filmare på olika festivaler runt om i världen. Det har redan blivit hela 92 priser.

– I år har svensk film verkligen vunnit några riktigt tunga priser. En trend är att intresset för svensk film ökar i USA. Vi snodde åt oss priset för bästa film på de två största festivalerna där med "Ping-pongkingen" av Jens Jonsson på Sundance och "Låt den rätte komma in" av Tomas Alfredson på Tribeca, säger Pia Lundberg, chef för Filminstitutets utlandsenhet.

Vad händer då nu framöver med svensk film utomlands?

- Det blir amerikansk distribution för "Patrik 1,5" av Ella Lemhagen, "Låt den rätte komma in" och "Maria Larssons eviga ögonblick" av Jan Troell. Dessutom är ju spekulationerna igång inför Oscarsgalan kring Troells film. Och blickar vi framåt så ska det bli väldigt spännande att se hur "Mammut" av Lukas Moodysson tas emot. Det är minst sagt mycket som händer, berättar Pia Lundberg.

Även svenska kortfilmer har också firat triumfer i år. "Min morbror tyckte mycket om gult" av Mats Olof Olsson och "Dockpojken" av Johannes Nyholm hör till de mest prisade.