Film

Skribent

Kim Nilsson

7 februari 2009 | 01:08

J.J. Abrams tar oss till rymdsagans rötter

De flesta har hört talas om rymdfararna med de spetsiga öronen som har varit kult i flera decennier i TV-rutan, men nu ges ett gyllene tillfälle att hoppa med i "Star Trek"-sekten då en filmversion med de ursprungliga karaktärerna når vita duken. Och den som styr skeppet är ingen mindre än J.J. Abrams, pappa till tv-succéer som "Lost" och "Alias".

Den 8 september 1966 var ett historiskt datum. Då sändes nämligen det allra första Star Trek-avsnittet i amerikansk television. Efter tre säsonger var serien kultförklarad vilket ledde till en animerad tv-serie och, nästan 20 år senare, en spin-off vid namn ”Star Trek: The Next Generation” med bland annat helrakade Patrick Stewart i spetsen. ”The Next Generation”, som utspelade sig ungefär 80 år efter originalserien, är också den som serie som fastnat mest i allmänhetens medvetande. Dessutom har man gjort flera framgångsrika filmer utifrån just den serie.
Att hålla på att diskutera alla turer kring hur olika filmer nästan hamnat i produktion är lönlöst och tidskrävande och därför hoppar vi direkt på från och med den punkten att J.J. Abrams kom in i bilden.

– Det var under 2005 när jag höll på att filma "Mission: Impossible III" som filmbolaget Paramount frågade manusförfattarna Roberto Orci och Alex Kurtzman om de hade några förslag på hur man kunde göra en prequel. Eftersom de två är så kallade ”trekkies”, med andra ord Star Trek-nördar, var de helt till sig av lycka. Jag var nog mer reserverad, men inte ointresserad, har J.J. Abrams sagt.

Tillsammans med producenterna Damon Lindelof och Bryan Burk bestämde sig dock Abrams och hans två manuskollegor att det var intressantare att filma en tolkning av historiens början, eftersom det gjorts så mycket på det som hänt efter att den ursprungliga serien utspelats. Fördelen med detta var att man kunde få med de ursprungliga karaktärerna och att den dessutom skulle stå sig bättre som en enskild film.

– Tanken var att vi skulle få se saker som vi bara kunnat förstå genom dialog tidigare. Till exempel hur James T. Kirk (som i filmen spelas av Chris Pine) skriver in sig på Starfleet Academy och hur han där sedan träffar Spock (Zachary Quinto) för första gången. Men vi försökte också ta med vissa saker från de otaliga serienovellerna och serieböckerna som skrivits. Saker som fansen kommer att känna igen och uppskatta, säger manusförfattaren Roberto Orci.

J.J. Abrams, som den 23 feburari 2007 tackade ja till att regissera filmen, var själv inget stort fan av Star Trek, men tror att det snarare gynnade filmen.

– Roberto och Alex var ju helt sålda, så det var säkert bra att det kom in någon kritisk röst och tänkte på att filmen också måste fungera för en publik som aldrig sett "Star Trek". Jag tror nog att de blev lite sura när jag tonade ned de värsta nördigheterna, skrattar Abrams.

Abrams bolag Bad Robot Productions blev också det bolag som tillsammans med Paramount producerade filmen, vilket gjorde att det var första gången någonsin som ett annat bolag finansierade en "Star Trek"-film. Abrams erkände tidigt in i produktionen att han föredrog "Star Wars" framför "Star Trek", vilket fick en del av fansen att se rött på forum på nätet. Däremot var han mycket positiv till att "Star Trek" hade en mycket mer optimistisk ton än till exemplen den senaste Batman-filmen, ”The Dark Knight”.

– Det handlar ju egentligen om hur en familj bildas, och det är även en vacker historia om två bröder, Kirk och Spock. Jag var rätt nervös innan eftersom jag var tvungen att försöka skildra karaktärer med tatuerade ansikten, bisarra vapen och dialog på språk som ingen förstår. Men så fort jag förstod grundhistorien var jag helt övertygad. Historien vi berättar är både väldigt emotionell och väldigt lätt att relatera till, säger han.

Roberto Orci betonar att en stor del av manuset faktiskt baserar sig på hans vänskap med manuskollegan Alex Kurtzman.

– Det var första gången som vi fick skriva om upplevelser som vi själva varit med om. Att två olika personer kan bilda ett partnerskap som fungerar jättebra, säger han.

J.J. Abrams var eld och lågor över det slutgiltiga manuset.

– När jag gick med i projektet var jag inget fan av Kirk och Spock, men nu älskar jag dem, säger han.


När det gällde själva händelseförloppet i filmen tog filmmakarna stor inspiration från sina egna favoritelement från "Star Trek"-serien. ”Trekkis” kommer att känna delar från bland annat filmen ”Star Trek II: The Wrath of Khan” och TV-avsnitt som ”Balance of Terror” och ”Yesterday’s Enterprise”.

– Vi försökte också skildra rymden de lever i och även hastigheten de åker i, vilket skulle kunna vara J.J:s hyllning till Star Wars. Ibland kan nämligen "Star Trek" bli lite stillastående och statisk eftersom det blir mycket prat i långsamt tempo, vilket i-o-för sig jag gillar, skrattar Orci.

Filmmakarna var också noga med att ta med mer action, humor och sex för att filmen skulle kunna vara intressant för en biopublik som aldrig sett "Star Trek". För att få bra feedback konsulterades Abrams fru Katie flera gånger. Dels för att kvinnorollerna skulle vara starka och trovärdiga, men också för att någon utomstående skulle förstå vad det faktiskt handlade om.

– Jag var rätt hård, men killarna gillade det. Jag upptäckte att det fanns ett starkt tema i hela "Star Trek"-grejen som handlar om jämlikhet och samma rättigheter för kvinnor. Det tycker jag är väldigt bra, har Katie Abrams kommenterat sin roll.

Själva inspelningen kom i gång den 7 november 2007, alltså relativt snabbt efter att man bestämt att filmen skulle bli av, och blev en smidig historia som höll budget under de planerade 85 dagarna. Man byggde elva olika scenbyggen och filmade dessutom två veckor på Island.

– Jättehäftigt! Allt jag hade trott om Island var sant. De varma källorna, de trevliga människorna och den fantastiska naturen! Jag funderade nästan på att bosätta mig där, säger huvudrollsinnehavaren Chris Pine.

Han fick för övrigt rollen efter att hans motspelare Quinto tränade på samma gym. Quinto föreslog att Pine skulle provspela för rollen som Kirk, vilket han gjorde utan större förhoppningar eftersom han tyckte att han sög rejält under sin audition.

– Jag tänkte: inte en chans i världen att jag får rollen. Jag kan liksom inte se mig som en ledartyp men tack gode Gud så kunde J.J. det. Min prestation i filmen är sedan en aning inspirerad av Harrison Fords Han Solo. Dels för den typen av humor som Kirk har, men också arrogansen och bestämdheten som finns hos Han Solo.


Två saker blev dock uppmärksammade under filminspelningen. Dels strejken hos de amerikanska manusförfattarna vars fackförbund även Abrams var medlem i. Eftersom han ändå ville regissera filmen och fortsätta med produktionen utan stopp, avsa han sig sitt namn som manusförfattare till filmen. Lite frustration blev det dock då Abrams under några månader inte kunde ändra en enda rad i manusets dialog, vilket gjorde att improvisationer blev uteslutna. De slutgiltigt krediterade manusförfattarna Orci och Kurtzman kunde dock närvara under hela inspelningen eftersom de också var verkställande producenter.

– Vi fick kommunicera med skådisarna genom att göra grimaser när de sa dialog som inte lät bra och diskret nicka när det hade gjort något bra, skrattar Orci.

Den andra saken som vållade uppmärksamhet var att hela inspelningen var under extremt hög säkerhet eftersom man inte ville läcka ut något om filmen i sig. Karl Urban, som spelar Dr. Leonard "Bones" McCoy, berättade att det gränsade till paranoid galenskap. 

– Vi fick åka omkring som någon forma av boskap i små golfbilar som dessutom var helt täckta bara för att vi inte skulle få se scenografibyggen och liknande. Man var nästan rädd att prata utanför filmstudion i bland, säger han.

Säkerheten gjorde också att skådespelare med mindre roller endast fick manus för just sina scener. Britten Simon Pegg, som spelar Montgomery "Scotty" Scott, berättar att han läste manuset med en militant säkerhetsvakt i samma rum. Allt hemlighetsmakeri har också gjort att det är svårt att direkt ge någon hint om vad filmen verkligen kommer att handla om. Men att det är en film om hur Kirk och Spock bildar sitt numer kultförklarade team, verkar självklart. Den som är nyfiken får vänta tills den 8 maj, då filmen har premiär simultant i flera länder, bland annat Sverige och USA.

– Vi hoppas att man kommer att gilla den oavsett om man känner till Star Trek eller inte. Och så är det ju alltid snyggt med spetsiga öron på folk, skrattar Abrams.

Som sagt det är aldrig för sent att hoppa på en trend.

| 7 februari 2009 01:08 |